Vosík není vosa

16 152

Vosík není vosa, je to jen její „blízký příbuzný“. Běžné vose se podobá, je podobně žlutočerně zbarvený, ale trochu štíhlejší, klidnější a obvykle menší. Vosík má žihadlo, v něm má ale tak málo jedu, že jeho bodnutí je spíš jen takové výstražné pošťouchnutí, které většinou ani neoteče. Jeho charakteristický znak, díky kterému ho od vosy dobře rozeznáme, jsou dlouhé zadní končetiny svěšené při letu.

V Česku žije několik druhů vosíků, nejhojnější je vosík francouzský, vosíky můžeme potkat v naší přírodě docela běžně. A jestli máte zahradu a na ní třeba nějaké ptačí budky nebo hmyzí hotely, možná už se vám stalo, že se vám v nich vosíci zabydleli.

Jak žijí vosíci

Vosík nohy
Zdroj fotografie: pixabay.com

Vosíci tvoří podobné společenství jako včely medonosné nebo třeba čmeláci, jen nemají pokaždé jen jednu královnu, ale mohou mít více oplodněných samiček. S nimi budují hnízdo také samci a dělnice. Pokud spolu bydlí více oplodněných samiček (sester), po nakladení vajíček sní ta nejsilnější samička vajíčka ostatních. Pokud ale tato samička z nějakého důvodu zahyne, na její místo je dosazena druhá nejsilnější. Celé společenství má tím pádem větší šanci na přežití než v případě, že je v něm pouze jedna samička schopná klást vajíčka.

Z nakladených vajíček se rodí nejprve dělnice, aby mohly pomáhat samičce se stavbou hnízda a s péčí o potomky. Přibližně v červenci až srpnu se pak narodí další generace samců a samiček. Samičky jsou oplodněny a přezimují až do jara, kdy po probuzení (to může být už v březnu) začnou vytvářet nové hnízdo.

Hnízdo vosíka

Hnízdo vosíka
Zdroj fotografie: freepik.com

Vosíci si staví volné hnízdo (plástve nejsou skryté), které je k podkladu upevněné jednou krátkou stopkou nebo více stopkami. Hnízdo si budují z rozžvýkané dřevní celulózy smíchané se slinami. Je to tedy takový papír, ze které si vosíci formují jednotlivé buňky pro potomky jednu vedle druhé. Jejich hnízda jsou na první pohled menší a jednodušší než hnízda vos.

Vosíci si dobře vybírají místo, kde svoje hnízdo postaví, musí být chráněné především proti dešti, může to být pod převisem, střechou, v hromadě naskládaného dříví nebo kamení, můžou osídlit i ptačí budku nebo klidně i poštovní schránku. Zrovna v případě poštovní schránky to není pro nás ani paní pošťačku úplně praktické, vosíci mají ale jen jednoletá hnízda, takže jestli jim nechcete uškodit, pořiďte si druhou schránku pro sebe a tu první nechte do podzimu vosíkům. Před koncem roku je možné staré hnízdo odstranit. Pro případ, že v něm mladé královny zimují, můžete hnízdo prostě jen přemístit někam, kde je sucho a chladno a kde mohou pak případně na jaře vylétnout.

Hnízdo vosík vosa
Foto: freepik.com a pixabay.com

Čím se živí a jak mohou naší zahradě prospět

Dospělí vosíci se živí nektarem (při tom přenášejí pyl mezi květy) nebo medovicí (sladkou šťávou, kterou vylučují mšice), nebo také šťávou z přezrálého ovoce. Larvy vosíků jsou ale krmeny rozžvýkaným hmyzem, vychytávají především mouchy a další dvoukřídlý hmyz, housenky, pavouky apod., přispívají tedy svým dílem k biologické ochraně našich zahrádek. Vosíci ulovenou potravu rozžvýkají a touto výživnou kašičkou krmí svoje potomky. Další zajímavou schopností vosíků je jejich způsob chlazení hnízda. Přinášejí do hnízda vodu, kterou nasáli například v louži, v plástvi ji vypustí a máváním křídly hnízdo ochlazují. A tahle jednoduchá klimatizace opravdu funguje.

Vosíci v hmyzím hotelu

Hmyzí hotelVosíci žijí v malém společenství a mohou se ubytovat v hmyzím domku, pokud v něm najdou nějaký volný před deštěm chráněný prostor o rozměru minimálně 5 x 10 cm s vletovým otvorem. V tomto prostoru si postaví hnízdo, které ale nebývá velké, většinou obsahuje jen pár desítek buněk z „kartonu“.

Vosík je tedy vedle slunéček, zlatooček, včelek samotářek a škvorů dalším zástupcem hmyzu, který můžeme ubytovat v některém z našich hmyzích hotelů.

Vlevo je příklad hmyzího hotelu, který má v dolní části prostor s vletovým otvorem, pokud necháte tento prostor prázdný, může se v něm usadit právě vosík.

Vosík nebo vosa?

Kromě typicky svěšených zadních nohou a tvaru a velikosti hnízda můžeme vosíka od vosy rozeznat i pomocí odlišného tvaru zadečku. To chce ale už detailnější pohled. Vosík i vosa mají tělo rozdělené na tři části – hlavu, hruď a zadeček. Když se zaměříte na oblast, kde zadeček přiléhá k hrudi, tak tam najdete další poměrně viditelný znak vosíka. U vosíka je zadeček nejdřív opravdu štíhlý a postupně se rozšiřuje, kdežto u vosy je zadeček už v horní části (u trupu) široký. Fotka vydá za tisíc slov, tak tady ji máte.

Vosík vosa
Foto: pixabay.com a freepik.com

Vosíci se řadí mezi další velmi užitečné obyvatele našich zahrad, se kterými můžeme v klidu koexistovat a nemusíme se jich vůbec bát, jako ostatně žádného hmyzu. Žádný hmyz neprahne touhou nás zabít a lidé znalí vědí, že pokud mu dáme příležitost a bezpečný prostor, vždy volí raději útěk.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.