Kam umístit hmyzí hotel

10 054

Ať už jste si hmyzí hotel vyrobili nebo koupili, je potřeba ho postavit nebo pověsit na správné místo tak, aby si v něm hmyz brzy našel nový domov. Všeobecně platí, že by měl být hmyzí hotel umístěný do závětří a na jihovýchodní, jižní nebo jihozápadní stranu domu, pergoly, garáže, bytu atp. Do hmyzího hotelu by nemělo pršet a sněžit, protože pak hrozí vznik plísní.

Druhy hmyzu a jejich preference stanoviště

Včelky samotářky

Hmyzí domek pro samotářky
Foto: Wildlife World

Včelkám se bude nejlépe dařit na teplém, suchém a slunném místě, jihovýchod, jih a jihozápad je ideální. Některé druhy samotářek fungují až od určité teploty, takže když na jejich domek brzy z rána zasvítí sluníčko, tím dříve se mohou pustit do práce.

Hmyzí domek můžete umístit těsně nad zem třeba na špalek, pokud tam včelky nebude nikdo a nic rušit a zároveň tam nebude příliš vlhko, nebo ho pověsit na zeď, strom či pergolu. Včelky samotářky zvládají i vyšší patra, pokud mají kolem sebe nějakou potravu. Platí ale, že čím výše domek umístíme, tím déle jeho osídlení trvá. Jsou ale známy i případy osídlení v 8. patře na balkoně panelového domu, za pokus to tedy stojí.

Slunéčka

Domek pro slunéčka
Foto: Wildlife World

Beruška potřebuje ke svému životu úkryt, ve kterém nocuje, schovává se při nepříznivém počasí a ve kterém může zároveň třeba přes zimu hibernovat. Jestli vaši zahradu trápí mšice, tak můžete slunéčka ubytovat těsně vedle napadených rostlin. Také slunéčka mají ráda teplo a sucho.

Domek pro slunéčka na fotce nalevo je vlastně takový špalek s dutinou uvnitř, který má po obvodu otvory pro berušky nebo jiný hmyz.

 

 

Zlatoočky

Dům pro zlatoočky
Foto: Wildlife World

I zlatoočky se v hmyzím domku ukrývají v průběhu celého roku a v zimě v něm pak hibernují. Domky pro zlatoočky poznáte podle úzkých štěrbin nebo prostě otvorů, které vedou do vnitřního prostoru domku. Tento prostor mohou ale obývat i jiné druhy hmyzu, záleží na náplni, kterou dovnitř vložíte. Domek umístěte na slunné místo chráněné před severním větrem.

Na fotce vlevo je vidět domek, který je určen částečně pro včelky samotářky (dutinky) a částečně pro jiný užitečný hmyz (spodní prostor s otvorem).

 

Motýli

Domek pro motýlyMotýli bez tepla nefungují, tedy dospělci. Po ránu se potřebují zahřát na provozní teplotu, to jim zajistí jižní nebo jihovýchodní směr domku.

Domek pro motýly vypadá nejčastěji jako taková budka s několika štěrbinovými otvory, těmi si motýl vleze do prostoru, kde se může ukrýt před deštěm nebo i hibernovat. Do takového hmyzího domku doporučujeme umístit pár suchých větviček, aby se na nich motýl zachytil. V prostoru se mohou navíc zakuklit motýlí housenky.

 

Škvoři

Domek pro škvory
Foto: Schwegler

U hmyzích hotelů se často počítá také s ubytováním škvorů, ti mají ale trochu odlišné nároky od ostatních obyvatel, protože preferují stín a vlhko jim tolik nevadí. To ale vadí pro změnu dřevěnému hmyzímu domku, takže pro škvory se vyrábějí speciální úkryty k umístění na strom, nebo jim můžete vytvořit takový jednoduchý domeček z keramického květináče vyplněného slámou. Ten pak můžete položit na zem nebo jej zavěsit třeba na strom, který vám napadly mšice, protože škvoři mšice s radostí konzumují. Výměnou za ubytování získáte tedy velmi užitečného souseda.

 

Vosíci

Vosík není vosa, i když patří taky mezi sršňovité. Běžné vose se podobá, je ale oproti ní poměrně klidný, štíhlejší a téměř neškodný. Jeho charakteristický znak, díky kterému ho od vosy dobře rozeznáte, jsou dlouhé svěšené nohy při letu. Vosík žije v malém společenství a může se ubytovat v hmyzím hotelu, pokud má nějaký volný před deštěm chráněný prostor o rozměru minimálně 5 x 10 cm s vletovým otvorem. V tomto prostoru si postaví hnízdo, které nebývá velké, většinou obsahuje jen pár desítek buněk z „kartonu“.

Hmyzí hotel na parapet a balkon

Hmyzé hotel na parapet
Foto: Zelená domácnost

Domek pro hmyz si můžete pořídit, i když žijete v bytě. Ze zkušeností víme, že například včelky samotářky časem obsadí i hmyzí hotely na balkonech. Obecně platí, že včelka na váš domek spíš natrefí, když bude umístěný blízko kvetoucích rostlin, třeba i jen květin v truhlíku. Hmyzí hotel můžete připevnit na zábradlí nebo ho položit na parapet.

 

Hmyzí hotel na zem

Pokud chcete položit hmyzí domek na zem, určitě je vhodné ho dát alespoň na nějaký podstavec, minimální výšku od země doporučujeme 0,5 metru. Také hmyzí domek u země je lepší postavit někam pod přesah střechy, pod zastřešenou pergolu atp.

Co s hmyzím hotelem v zimě?

Hmyz, pokud před zimou nezahyne, se na podzim stahuje do míst, kde je sucho a kde bude chráněný před povětrnostními vlivy. Hmyzí hotel může být to správné místo, kde hmyz přečká ve stavu hibernace zimu, protože do domku nefouká a neprší. Zima hmyzu nevadí, je na ni vybavený, takže hmyzí hotel můžete ponechat na svém místě.

Hmyzí hotely a domečky se stávají poměrně běžným doplňkem zahrady a je to dobře. Kromě toho je určitě vhodné nechat hmyzu na zahradě nějaký koutek, který bude mírně zanedbaný a kde si budou moci slunéčka vegetit třeba v hromádce listí nebo dříví a škvoři ve stínu pod naskládanými kameny spřádat plány na další výpravu za mšicemi. Život v přírodě je pestrý a stejně pestrý může být i na našich zahradách.

 

Úvodní foto: Wildlife World

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.