Jak vyrobit hmyzí hotel

23 856

Hmyzí domek je docela jednoduchý projekt, který zvládne i kutil začátečník. Ne všechny hmyzí hotely, které se prodávají už téměř všude, jsou ale vyrobeny s ohledem na bezpečnost a potřeby hmyzu. I takový hmyzí hotel by měl dodržovat pár pravidel, aby sloužil ku prospěchu věci. V následujícím textu se dozvíte vše, co je potřeba k výrobě domku pro hmyz znát.

Návrh hmyzího domku

Základem hmyzího hotelu je rám se zadní stěnou. Domek může být jen malý s jedním prostorem a jednodruhovou výplní, nebo větší rozdělený na sekce, ve kterých jsou naskládány odlišné materiály. Důležité je, aby byl rám dostatečně hluboký, minimálně 10 cm, to platí především pro hmyzí domky, do kterých budeme skládat dutinky pro včelky samotářky.

K výrobě rámu používáme neošetřené dřevo, zadní stěna může být ze stejného materiálu nebo z tenčí desky (ideálně také přírodní a neošetřené). Pokud chceme domek složitější, vytvoříme v rámu poličky a svislé stěny, tak ho rozčleníme na oddíly, do kterých budeme později vkládat materiál. Pokud bychom chtěli rám nějak ošetřit, aby déle vydržel, volíme jen ekologický nátěr, který hmyzu neškodí.

Hmyzí hotel pro včelky samotářky

Včelky samotářky jsou teplomilní živočichové, proto by se měly hmyzí hotely dávat na slunné místo chráněné před povětrnostními vlivy, na jih nebo jihovýchod. Včelky samotářky bývají věrné místu, kde se vylíhly, takže tam se také vracejí k hnízdění. Proto se může stát , že se bude poptávka po dutinkách postupně zvyšovat.

Z čeho vytvořit dutinky pro včelky samotářky?

Stébla rákosu, bambusu, papírové trubičky
Včelka samotářka v dutince
Zdroj fotografie: pixabay.com

Pokud budeme bambus řezat, konce dutinek by měly být co nejhladší. Zároveň by měly být dutinky vzadu uzavřené, tedy neprůchozí. Papírové dutinky mohou být použity jen v domečku, kam nezatéká a kde budou dobře chráněny před deštěm nebo sněhem, v zadní části přiléhají ke stěně.

Dutinky umisťujeme ve vodorovné poloze, pokud máme možnost, volíme kombinaci různých průměrů, včelky obydlují otvory od 3 do 8 mm.

Otvory ve dřevě
Hmyzí hotel
Zdroj fotografie: pixabay.com

Dřevo by nemělo být chemicky ošetřené a nemělo by být čerstvé (volte dřevo uskladněné alespoň 2 roky v suchu). Pro vrtání otvorů použijeme ostrý vrták, aby byly hnízdní otvory uvnitř i vně hladké. Po vyvrtání můžeme vchod ještě uhladit brusným papírem. Lepší je vrtat kolmo ke směru vláknům dřeva. Čím více různých průměrů otvorů, tím pestřejší bude složení obyvatel našeho hmyzího hotelu.

Vyvrtané otvory by měly po zabudování do hmyzího domečku směřovat vodorovně. Lepší je použít dřevo z listnatých stromů, protože jehličnany obsahují velké množství smůly, která by mohla včelky a jejich hnízda zalepit a zničit.

Cihly s dutinami

Také cihly můžou sloužit jako základ včelího bydlení, stačí už jen vyvrtat do nich otvory dle potřeby, čím hlouběji tím lépe. Lepší je nevrtat skrz, včelky jsou citlivé na průvan.

Jak vypadá dokonalé místo pro zahnízdění včelky samotářky

Do hmyzího domku neprší ani nefouká, vhod směřuje ideálně na jih
Dutinky by neměly být příliš krátké (alespoň 10 cm)
Různé druhy včelek mají různé preference ohledně průměru dutinky, od 2 do 10 mm
Dutinky by měly být v zadní části zaslepené, neměly by být průchozí
Okraje dutinek (nebo otvorů) by neměly být příliš ostré
Pokud budeme používat na dutinky sebraný materiál, neměl by být zploštělý
Z čelní strany bychom měli připevnit pletivo jako ochranu proti predátorům, to by nemělo být příliš husté ani s velkými otvory – velikost otvorů pletiva doporučujeme 1 až 2 cm, odsazení od dutinek minimálně 1 cm, ale klidně více, s tím je potřeba počítat už při navrhování rámu

Čím vyplnit hmyzí hotel pro užitečný hmyz

Kromě výše zmíněných dutinek pro samotářky můžeme do sousedních dřevěných okýnek hmyzího domku naskládat také slámu, seno, klacíky, kousky kůry, dřevitou vlnu. Vše by mělo být dobře suché, aby materiál nezačal plesnivět. Výběrem materiálu přilákáme do hmyzího hotelu další užitečné obyvatele zahrady, kteří určitě nepohrdnou naším originálním dílkem.

Náplň pro slunéčka a zlatoočky

Slunéčko
Zdroj fotografie: freepik.com

Dalším oblíbeným obyvatelem hmyzího hotelu jsou slunéčka (berušky), ta vyhledávají naskládaný přírodní materiál – slámu, seno, suché listí, dřevitá vlna atp., ve kterém se schovávají při nepříznivém počasí nebo pak v zimě hibernují. Podobně to mají zlatoočky, které navíc uvítají kousky kůry, ve které se mohou ukrýt.

Pro slunéčka můžete navíc vyrobit i speciální hmyzí domek ve tvaru kmene s dutinou, do které vedou po obvodu díry. Je to super schovka pro vaše puntíkaté přátele. Více na téma slunéčka se dočtete v samostatném blogu Slunéčka jako ochrana rostlin před mšicemi. Zlatoočky rozebíráme blíže v článku Poznejte s námi krásné a užitečné zlatoočky.

Náplň pro škvory

Suchý chráněný prostor vyplněný třeba slámou nebo dřevitou vlnou ocení také škvoři, ti mají ale rádi spíš stinná místa. O tom, proč se nebát škvorů, se dočtete v samostatném textu Kdo se bojí škvora.

Nikdo vám samozřejmě nezaručí, že prostor určený pro slunéčka obsadí jen a pouze slunéčka, dalšími obyvateli hmyzího hotelu mohou být motýli, vosíci, pavouci, mnohonožky a jiní hmyzáci.

Predátoři mšic
Zdroje fotografií: pixabay.com

Nejčastější chyby při výrobě hmyzích hotelů

Domek nemá zadní stěnu

Hmyz nemá rád průvan, především včelky samotářky potřebují teplo a závětří. Zadní stěna ale zároveň brání vypadávání náplně hmyzího domku.

Hmyzí domek s dutinkami nemá ochranné pletivo

Někteří ptáci, jako například strakapoudi, se na včelích larvách rádi přiživí. Vytahují dutinky a rozebírají celý hmyzí domek. Tomu se dá zabránit, když před dutinky připevníme jemné pletivo. Vhodné předsazení pletiva je cca 1 cm a více. Stačí ho hřebíčky přidělat k obvodové konstrukci.

Hmyzí domeček je ve stínu a fouká na něj severní vítr

Hmyz, který se nám může v domku ubytovat, hledá místo, kde je to správné mikroklima, vlhko a vítr mu nesvědčí.

Je lepší mít na zahradě jeden velký hmyzí hotel nebo více menších hmyzích domečků?

Domek pro berušky
Foto: Wildlife World

Pro hmyz je vhodnější, když bude na zahradě více menších domků. Hlavním důvodem je to, že ve velkém hromadném domku se lépe daří různým parazitům a rychle se tam šíří nemoci. I pro hmyzí predátory je jednodušší, když mají hmyzí obyvatele pěkně pohromadě na jednom místě. Pro hmyz je přirozenější a bezpečnější, když může bydlet v různých lokalitách v rámci zahrady. Ani v přírodě nežijí všichni při sobě.

Na první pohled je těch pravidel možná dost, všechna mají ale svoje opodstatnění. Vždyť hmyzí domeček nestavíme jen kvůli tomu, abychom měli krásný doplněk balkonu nebo zahrady, chceme především pomáhat hmyzu, který na oplátku může pomoci nám.

Pokud vám přijde výroba domečku složitá, zvažte koupi kvalitního hmyzího domku. Širokou nabídku hmyzích domků pro včelky samotářky, slunéčka, zlatoočky, motýly, ale třeba i škvory můžete zakoupit ZDE.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.