Ochrana ptáků před kočkami

8 326

Jen v Evropě uloví kočky ročně desítky milionů ptáků, často na zahradách v hnízdech nebo v ptačích budkách. Ptáčata jsou ohrožená také ve chvíli, kdy už vylétnou z hnízda, ale neumí ještě dokonale létat a rodiče se k nim pravidelně vracejí a přikrmují je.

Populace kočky domácí se od 70. let 20. století postupně zvyšuje, kočky domácí jsou vázány především na lidská sídla, parky a zahrady, v těchto lokalitách se postupně staly nejhojnějším predátorem masožravcem. Dle studie provedené ve Francii a Belgii v letech 2000 až 2015 je predace kočkami jednou z hlavních příčin úmrtí ptáků (12,8–26,3 % z celkového počtu uhynulých ptáků). Řádově stejná čísla tvoří úrazy elektrickým proudem (kolize s elektrickým vedením), větší úhyn pak způsobují už jen nárazy do nezabezpečených skleněných ploch. Odhaduje se, že tyto tři zmiňované příčiny dělají dohromady až 82 % všech úmrtí, které přímo nebo nepřímo způsobuje člověk.

Kočky jsou v tom nevinně

Jakkoliv se můžeme na kočky zlobit, dělají jen to, co mají v genech. Pokud chceme predaci ze strany koček nějak zmírnit, můžeme své kočky chovat pouze doma, především je ale potřeba jejich počet redukovat, a to kastrací. Ještě stále bohužel panuje mýtus, že každá kočka by měla mít alespoň jednou za život koťata a že kastrace je proti přírodě, a tak kočičí útulky praskají ve švech, v horším případě končí nechtěná koťata na ulici, kde se dále nekontrolovaně množí.

Kvůli tomuto přístupu jsou ohroženi nejen ptáci, ale trpí tím i samotné kočky, toulají se hladové a někdy i nemocné po světě a doufají, že jim někdo poskytne domov.

Jak chránit zahradní ptáky před kočkami

Svoje kočky můžeme držet doma nebo je pouštět jen do venkovní voliéry, ale i tak k nám na zahradu budou chodit kočky od sousedů nebo polodivoké kočky, které přežívají pouze na ulici. Pokud chceme „své“ zahradní ptáky zabezpečit proti volně se pohybujícím kočkám a dalším predátorům, můžeme naštěstí použít různé vychytávky, kterými ptáky ochráníme.

Ochrana budek i krmítek proti kočkám na kmen stromu

Drátěná ochrana kmene
Ilustrace: Schwegler

Jde o drátěný systém složený z dílků, které se obmotají kolem stromu. Funguje ale jen v případě, pokud se na strom nedá přeskočit z vedlejšího nezabezpečeného stromu. Kočka nebo kuna atp. se na strom přes tento kovový límec nedostane a ptáci na krmítku nebo ptáčata na stromě jsou v bezpečí.

Límec se dá libovolně zvětšovat nebo zmenšovat podle obvodu stromu, popřípadě i sundat, když už není potřeba. Balení postačí na obvod stromu až 70 cm a díly z více produktů jdou samozřejmě spojit na větší obvod stromu, pokud je potřeba.

Ochrana vletového otvoru

Ochrana vletového otvoruNa fotce je ochrana budky, která slouží jako prodloužený vletový otvor, díky tomu je pro kočky složité do budky dosáhnout tlapkou.

Zpevňující destička funguje také jako ochrana proti těm ptákům, kteří otvory v dřevěných budkách zvětšují, aby se mohli dostat dovnitř a zlikvidovat snůšku. To jsou nejčastěji strakapoudi. Pokud si všimneme, že už má dřevěná budka trochu oklovaný okraj, nejvyšší čas s tím něco udělat. Tato ochrana se na budku montuje mimo hnízdní sezónu, na novou budku před její instalací nebo když je pověšená budka neobsazená.

Budky s tvarovaným čelním panelem

Budka klenutý panel
Foto: Schwegler

Stejně jako dodatečná ochrana fungují budky s vyklenutým předním panelem. Ptačí hnízdo je v takové budce těžko přístupné pro nenechavé kočičí tlapky. Pokud je budka dřevocementová, tak zároveň nejde ani zvětšit vletový otvor, takže i strakapoudi mají smůlu.

Vyklenutý čelní panel budky má stejnou funkci jako ochrana výše.

 

 

Budky umístěné na dlouhém prkně, stěně, nebo zavěšené na drátu

I volba umístění budky hodně ovlivní bezpečí ptáků před predátory. Na prkno, zeď nebo budku na drátě se kočky i kuny dostávají jen velmi obtížně.

Žádná ochrana není samozřejmě 100%, ale pokud nechceme nechat ptáky na své zahradě zbytečně umírat, je potřeba jednat. Někdy stačí jen šikovné umístění budky, jindy malý doplněk, který zamezí predátorům přístup k budce nebo i do budky. A hnízdící ptáci i vy pak můžete být v klidu.

 

Zdroje dat z úvodu článku:

studie Domestic Cat Predation on Garden Birds: An Analysis from European Ringing Programmes (2019)

studie A summary and comparison of bird mortality from anthropogenic causes with an emphasis on collisions (2005)

Úvodní foto: freepik.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.