Kam umístit ptačí budku

5 415

Pokud jste si zakoupili nebo vyrobili ptačí budku, určitě se nemůžete dočkat, až v ní zahnízdí první páreček ptáků. Správným umístěním tomu můžeme trochu pomoci.

Kdy ptačí budky zavěšovat

Nejvhodnějším obdobím je podzim. Může se to zdát brzy, protože hnízdní sezóna začíná až na jaře, ale dělá se to z toho důvodu, že ptáci, kteří u nás zimují, si vybírají místo pro hnízdění už od podzimu a budka stihne navíc trochu zapadnout do prostředí (takzvaně opršet). Vyvěšování ptačích budek v předjaří a brzy z jara slouží pak především pro ty druhy, které se k nám vracejí ze zimovišť. Tím zajistíme, že i na ty nějaká budka zbyde. Jinak samozřejmě platí, že lze budku pověsit i kdykoliv během roku, dříve nebo později ji ptáci objeví a nejspíš i obsadí.

Kde ptačí budky zavěšovat

Dřevěné budka vlnka
Foto: Wildlife World

Vhodnými lokalitami jsou zahrady, parky, sady, stromořadí atp. Ptáci jsou nejen stromům velmi užiteční, zbavují je parazitů, kteří by jinak poškodili nejen strom, ale časem i naši úrodu ovoce.

Pokud máte fasádu, do které se dá a může vrtat, lze připevnit ptačí budku i přímo na dům. Když to bude pod přesah střechy, tak jedině dobře. Městskou variantou je budka na balkonové zábradlí nebo dokonce ptačí budka na parapet. Jestli je totiž v přírodě vhodných hnízdních dutin málo, tak ve městě je situace daleko horší. A čím méně je hnízdních možností, tím spíše platí zákon silnějšího.

Taky už se vám stalo, že jste při procházce lesem zahlídli na stromě ptačí budku a nevěřícně kroutili hlavou? Není to zbytečné vyvěšovat budky tam, kde je plno stromů? Na první pohled to vypadá trochu nelogicky, ale ani v lese nemusí být zaručeno, že ptáci najdou vhodné hnízdní dutiny. Naše hospodářské lesy dutinám moc nepřejí, stromy se kácejí ještě mladé a takzvaných doupných stromů tak potkáme v přírodě pomálu. A ptáků, kteří potřebují zahnízdit a nemají kde, je velké množství. Proto i budka v lese může velmi dobře posloužit.

Jak vysoko budku zavěsit

Ptačí budka na zdi
Foto: Schwegler

Každý druh preferuje jinou výšku nad zemí, naštěstí ale ptáci osidlují i výše nebo níže umístěné budky, takže se s tím nemusíte tolik trápit. Pro menší zahradní ptáky je nejčastější umístění 1,5 až 2 metry nad zemí, ale dát ji výše je samozřejmě možné. Myslete také na to, že bude potřeba budku každý rok vyčistit, a to buď na místě, nebo v případě, že je budka ve špatném stavu, ji bude nutné sundat. Budky pro velké ptáky (dravce, sovy atp.) se umisťují výše – cca 6 až 8 metrů nad terén.

Někteří ptáci mají pro změnu rádi dutiny nízko u země (sýkora uhelníček, šoupálek, střízlík atd.). Pokud u sebe chcete ubytovat nějaký konkrétní druh, který se v okolí vyskytuje, zjistěte si, co mu vyhovuje.

 

Hustota budek

Některé druhy, jako třeba vrabec polní a domácí nebo špaček obecný, hnízdí takzvaně polokoloniálně, tedy hnízdí rádi blízko sebe. Jiní ptáci preferují více soukromí. Lze ale pověsit i více budek na jeden velký strom do různé výšky. Maximálně nebudou obsazeny současně, ale každá v jiném období hnízdní sezony. Ptáci využívají budky nejen k hnízdění, ale někdy v nich i nocují, takže pokud nějaká budka není zrovna obsazená, nemusí to hned znamenat, že je úplně zbytečná.

Na jakou stranu má směřovat vletový otvor

Co se týče světových stran, není to zas tak důležité, obvykle je nejlepší směr JV až JZ, podstatnější je ale to, aby do budky otvorem nepršelo.

Drát nebo hřebík

Ptačí budka na stromě
Zdroj fotografie: pixabay.com

Ptačí budky se nejčastěji na místo připevňují pomocí drátu (zavěsí se), pomocí hřebíku a lišty (lišta je připevněná k budce a přibitá ke stromu atp.) nebo kombinací (budka má na sobě drát a ten se za očko přibije k podkladu). Pro řadu lidí působí zatloukání hřebíku do živého stromu brutálně, lze ale použít hřebíky, které neškodí stromu, ani nepoškodí pilu při případném kácení.

 

 

Aby byla ptáčata v bezpečí

Správným umístěním ptačí budky můžeme ovlivnit také to, jestli budou ptáčata uvnitř v bezpečí. Bezpečnější varianta je rozhodně zavěšení na větev do prostoru dál od kmene stromu. Když bude mít budka navíc sešikmenou (nebo dokonce kónickou) střechu, tím lépe. Blízko vletového otvoru by neměla být větev nebo jiná konstrukce, ze které by se mohli predátoři k ptačí budce dostat. V článku na téma ochrana ptáků před kočkami se dočtete o prověřených způsobech, jak ochránit ptáky na zahradě před různými predátory včetně koček.

Ptáci krmí svá mláďata hmyzem, takže vyzobávají různé „škůdce“, instalací ptačí budky tedy pomáháme na dvou frontách, ptákům i zahradě. Jako bonus pak získáme podvečerní ptačí koncerty v korunách stromů. To si ptáci nejspíš vychvalují, jak se jim pěkně bydlí.

 

Úvodní foto: freepik.com

Více článků na ptačí témata najdete v sekci Ptáci.

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.