Stehlík obecný

4 444

Jak se na krmítku mihne pták, který má na sobě zároveň červené, žluté a černé skvrny, tak už vím, že je to stehlík. Jeho zbarvení je nezaměnitelné, pestře vybarvený je jak sameček, tak samička, jen mladí ptáci před dosažením dospělosti ještě postrádají jasně červenou „masku“ kolem zobáku. Tu získávají až při přepeřování na konci léta prvního roku života.

Barevní pěnkavovití

Stehlík obecný patří mezi pěnkavovité, což je čeleď, do které spadají další krásně vybarvení ptáci jako dlask, pěnkava, hýl, konopka, čížek, zvonek atd. Na módní přehlídce by byli všichni jistě nepřehlédnutelní, odstíny červené a žluté se opakují v různých kombinacích často doprovázené černobílými letkami a ocasními pery.

Čím se stehlíci živí a kde je můžeme potkat

Zobák stehlíka
Stehlík obecný, foto: pixabay.com

Stehlíci mají poměrně dlouhé a ke konci velmi tenké zobáky, díky kterým dokážou vybírat i drobná semínka ze semeníků – například z květů bodláků nebo štětek. Pokud nechceme na zahradě „pěstovat“ bodláčí, můžeme stehlíkům na krmítku nabídnout semena nigeru. Jsou to semínka rostliny mastňáku habešského, která je sice původem z Afriky, ale její semínka svou velikostí a složením skvěle imitují právě drobná semena našich rostlin.

Stehlíci jsou podobně jako třeba vrabci ptáci společenští, často je můžeme vidět v hejnu. V přírodě se vyskytují na místech s roztroušenými keři a stromy, bodláky a dalšími rostlinami, které jim poskytují úkryt a potravu. Potkáme je také na polích nechaných ladem, na kterých se často bodláky a spol. v první fázi zarůstání objevují.

Jak stehlíci hnízdí

Stehlík s výstelkou hnízda, foto: pixabay.com

Hnízdo staví samička a nejčastěji na listnatých stromech (především ovocných). Hnízdo je pečlivě spletené z trav, mechů i lišejníků, kořínků, někdy do něj zapletou i ovčí vlnu, zvířecí chlupy nebo chomáče z květů rostlin, pokud je v okolí najdou. Hnízdo je poměrně hluboké vzhledem k šířce.

Stehlíci hnízdí docela pozdě oproti jiným druhům ptáků, první snůška se líhne často až v červnu, druhá pak klidně až v září, stehlík ale volí tuto strategii proto, že v této době je pro něj v přírodě už pravděpodobně dostatek potravy (v ideálním případě). Stehlíci hnízdí ve volných koloniích, tedy blízko u sebe.

Kanár z Kanárských ostrovů

Stehlík obecný byl dříve podobně jako jiní pěvci někdy chovaný v klecích. Dnes tuto roli převzal kanár, který patří také k pěnkavovitým a je lidmi držený a v zajetí množený už stovky let. Kanár divoký žije dodnes volně na ostrovech u Španělska a Portugalska, ale s vyšlechtěnými kanárky, které si můžeme koupit ve zverimexu, už má jen málo společného.

Jak můžeme stehlíkům pomoci

Štětky na zahradě

Štětky možná neznáte podle jména, ale určitě jste je už někdy v přírodě nebo i v zahradě zahlédli.

Stehlíci se krmí na štětkách, foto: pixabay.com

V zimě jsou štětky hnědé a pichlavé, suché se používají na květinové vazby, z kořenů se vyrábějí léčivé tinktury. V létě jsou zelené s jemně fialovými kvítky v typických květenstvích. Tyto květy bere hmyz útokem, jsou oblíbené u včelek, motýlů a dalších opylovačů. Na podzim a v zimě, kdy štětky usychají a semínka uzrají, se na nich pasou pro změnu stehlíci. Ti svým tenkým zobáčkem jako pinzetou vybírají semínka mezi ostny.

Štětky rostou leckde, ale můžeme je mít i na své zahradě, nejlépe se jim daří ve vlhké a dobře osluněné půdě. Někdo by možná namítal, že jde o nepříjemné pichlavé společníky, ale ono je všechno tohle třídění dost relativní. Když si navíc uvědomíme, kdo všechno bude mít díky této rostlině postaráno o potravu, štětky možná získají nějaké ty body navíc.

Stehlíci na krmítku

Stehlík na krmítku
Krmítko s nigerem, foto: pixabay.com

Alternativou k našim planým rostlinám jako krmení pro stehlíky je niger, tedy semínka mastňáku habešského. Pokud ho chceme ptákům nasypat, potřebujeme ale speciální krmítko s malými otvory, protože drobná lehká semínka nigeru by na jiném krmítku rychle odvál vítr. Stehlík ale nepohrdne ani jinými drobnými semínky, které bývají součástí směsí pro přikrmování ptáků.

Pokud se ve vašem okolí stehlíci objevují, můžete jim na krmítku nabídnout různá drobná semínka. Stehlíci přinesou do zahrady pestrou paletu barev a překrásné zpěvy, nad kterými by se rozplynul nejeden skladatel, určitě stojí za to si je hýčkat.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.