Jak ubytovat drvodělky na zahradě

1 652

Pamatujete si rubriku nad Dopisy diváků v legendárním televizním pořadu Receptář? Tak dnes s vámi podobně jako Přemek Podlaha nasdílím pěkný příběh i s návodem a fotografiemi, který nám mailem poslal pan Josef Liška. Moc děkujeme!

„Dobrý den,
musím se pochlubit chovem drvodělek fialových. Již v roce 2000 jsem vytvořil pro drvodělky domeček z březového špalku v hustém porostu zimolezu. Nedoufal jsem, že se v otvorech navrtaných do špalku usadí. Světe, div se, ony si otvory upravily (zvětšily) a do otvorů se nastěhovaly. V loňském roce si vytvořila drvodělka v již trochu ztrouchnivělém samorostu taktéž dutinu, kterou obývala. Každý den jsem musel uklízet piliny jako od cirkulárky, ty sama ve dřevě vydlabala a vyhrnovala z otvoru.

Drvodělka
Foto: Josef Liška

V letošním roce jsem vytvořil pro drvodělky jakýsi domeček z březových špalků. Ze začátku jsem měl pouze jeden březový špalek, který drvodělky obsadily v počtu tří kusů. Poté jsem sehnal další špalky, do kterých se zatím nenastěhovaly. Všechny špalky jsou provrtané do hloubky cca 15 až 20 cm. Je zajímavé je pozorovat při práci, jak vykusují a zvětšují si dutinu. Otvory mají zvětšené na průměr cca 12,5 mm. Zadními nožkami vyhrnují piliny, které jsou někdy slepené jakousi pavučinou včetně výkalů. Ve vzdálenosti asi 1,5 cm od vstupu do otvoru mají vytvořenou komůrku, ve které přespávají. Nechci je přes den rušit, až když se setmí, chodím se dívat a svítím si baterkou. Je vidět, jak oddechují a odpočívají. Ve dne se někdy zastavím u venkovního ibišku a pozoruji, jak se drvodělka válí v květu, až má celý zadeček bílý, a poté odlétá do dutiny ve špalku.“

Drvodělka
Foto: Josef Liška

Kdo jsou drvodělky?

Drvodělka
Drvodělka hrachoru, foto: Zelená domácnost

Většina našich čtenářů asi ví, ale pro jistotu uvedu pár stručných informací. Drvodělky jsou zástupkyně včelek samotářek a jsou největší druh, který na území Česka žije. Můžou měřit až 3 cm, jsou dobře rozpoznatelné i díky svému typickému černému tělu s modrofialovými odlesky. V Česku můžeme potkat drvodělku velkou neboli potulnou (Xylocopa valga) a drvodělku fialovou (Xylocopa violaceae).

 

 

Pokud byste se i vy chtěli pochlubit nějakou vychytávkou na pomoc volně žijícím živočichům, můžete psát na: info@zelenadomacnost.com.

Úvodní foto: Josef Liška

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.