Na čem ujíždějí ježci v Británii? Na ježčí dálnici!

700

K čemu potřebují ježci dálnice, když nemají řidičský průkaz? Třeba k tomu, aby se dostali z jedné zahrady na druhou. Zní to jako banalita, ale bohužel to není samozřejmost. A proto si v Británii vymysleli projekt Hedgehog Highway (v překladu ježčí dálnice), který má na tento problém upozornit. Projekt se stal velmi populárním, takže vznikla dokonce soutěž o nejdelší ježčí dálnici –⁠ co nejvíce za sebou propojených zahrádek.

Proč ježčí dálnice

Foto firmy Jacksons Fencing, jacksons-fencing.co.uk

Mít na zahradě ježka jako stálého obyvatele je radost, ježkovi ale nestačí prostor jedné zahrady. Dospělý ježek urazí za jednu noc klidně i 2 kilometry, hledá si potravu nebo možné místo k přespání, zkoumá okolí a na jaře si hledá partnera/partnerku k páření.

Divoký ježek, který žije v blízkosti lidí, může během noci projít až desítky zahrádek, pokud mu to umožníme. A v tom je právě ten háček. Aby byl plot pro ježka prostupný, musí být buď odsazený od země (stačí cca 13 cm), plaňkový plot dostatečně řídký, aby byla mezi plaňkami mezera (znovu alespoň 13 cm), nebo musí být v plotě otvor skrz o velikosti cca 13 x 13 cm.

Schválně se někdy rozhlédněte kolem sebe a všimněte si, co všechno může být pro takového malého živočicha překážkou. Z mé zkušenosti jsou to nejčastěji betonové skládané „ploty“, které přisedají přímo na zem a pozemek je tím uzavřený před okolním životem. Zídky z cihel nebo tvárnic se staví většinou neprůchodné, pokud k tomu přidáme branku, která začíná už těsně u terénu, taky se k nám žádný živáček také nedostane. Ploty z pletiva jsou sice průhledné, ale když je natáhneme hned u země nebo je postavíme na betonovou podezdívku, ježek nemá šanci. Nezbývá mu než pozemek obejít. To není zas tak velký problém, ale když se ježek dostane při obcházení zahrady na silnici, to už je předzvěst ježčí katastrofy.

Jak ježkům zpřístupnit zahrady

Odpověď je jednoduchá. Buď otvorem v plotě nebo mezerou mezi terénem a plotem (či vrátky). V Británii se ježčí organizace tímto tématem zabývají už roky. Motivují veřejnost, aby myslela i na ježky a instalovala do plotu průchody, nebo prostě jen dělala v plotech u terénu otvory. Ochránci ježků začali dokonce otevřeně komunikovat s výrobci plotů, z nichž někteří už nabízejí prefabrikované panely přímo s průchodem pro ježky, jiní otvor na přání dodělají.

Níže pár příkladů od britských výrobců, odkazy na seznam výrobců plotových dílců najdete pod článkem.

U nás v Česku se nic takového zatím neprodává, můžeme si ale pořídit alespoň ozdobné začištění otvoru ve tvaru ježka nebo s obrázkem ježka.

Soutěž o nejdelší ježčí dálnici

Britská nezisková organizace Hedgehog Street vyhlásila soutěž o nejdelší ježčí dálnici, v roce 2022 zvítězila ulice Dale Road ve vesnici Keyworth v oblasti Nottinghamshire. V této vítězné lokalitě najdeme přes 40 průchodů skrz ploty a celkem je spojeno přes 30 zahrádek.

Další místo proslavené svými propojenými zahradami na pomoc ježkům je Kirtlington v hrabství Oxfordshire. Tam vzniklo i toto video, které potvrzuje, že ježci svoji „dálnici“ opravdu využívají.

Co mně osobně na tomto projektu přijde nejlepší, je fakt, že propojit zahrady nás nic nestojí, možná trochu času a malinko práce. Pokud ale narazíme na podobně naladěné sousedy, můžeme vytvořit komunitu nakloněnou nejen ježkům, ale i jiným volně žijícím zvířatům… A když máme společné téma, lépe se nám vedle sebe žije. Možná se pak přidá také někdo, kdo o ježcích a jejich nočním putování slyší poprvé.

 

Zdroje informací:

Seznam britských výrobců plotových dílů nejen pro ježky zde

Soutěž Britain’s Biggest Hedgehog Street

Článek o ježčí dálnici v obci Kirtlington

 

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.