Štětky pro hmyz i pro ptáky

781

Leckdo by si možná při pohledu na tuhle zvláštní květinu pomyslel, že jde o bodlák. Má to přece bodliny! Oficiálně se ale tato rostlina nazývá štětka, i když je podobně pichlavá a „naježená“, jako jsou některé druhy bodláků.

Něco málo o štětkách

Štětky jsou dvouleté rostliny se silným stonkem a hlubokými kořeny. Dobře se jim daří na vlhkých půdách, na slunci či ve stínu. Jsou už neodmyslitelnou součástí naší krajiny, ale můžou nám vyrůst i na zahradě. První rok tvoří nadzemní růžici z listů, druhý rok už vyráží do výšky (některé druhy mohou měřit až 2 metry) a tvoří typická složená květenství.

Semínka nám můžou vyklíčit hned po dozrání nebo až za několik let. Po odkvetení rostlina usychá a znovu tvoří charakteristický doplněk české krajiny, především na okraji polí a polních cest, na mezích a v křovinách vídáme suché rostliny, které jakoby zamrzly v čase. Štětky zdobí i v zimě, mráz je jenom ještě více přikrášlí.

Využití pro lidi

Rám ve tvaru kříže se štětkami, Lavenham Guildhall © National Trust / Sue James

Dříve se sušené hlávky (květenství) některých druhů štětek používaly jako „hřebínky“ například k česání vlněných látek, látka byla díky tomu hustší a měkčí. Dle tohoto zdroje se štětky za tímto účelem dokonce pěstovaly a byly součástí komplexního procesu úpravy vlněné látky. Štětka soukenická se k tomuto účelu hodila nejvíce, dle toho také její název. Sušené štětky sloužily k zvednutí vlasu látky (pomocí svých typických háčků), tato vyčesaná vlákna byla pak zastřižena a proces se opakoval, toto pročesávání probíhalo za vlhka. Tolik krátký výlet do historie soukenictví.

Další využití, které přetrvalo až do dnešní doby, jsou různé tinktury především z kořene štětky (plané/lesní) používané v léčitelství. Kořeny se sbírají v prvním roce ještě před tím, než vyroste dlouhá lodyha, nejlépe na podzim, kdy se do kořene stahuje všechna síla.

Kreativní ruce využívají suché květy štětek (barvené nebo jen ponechané přírodně hnědé) na květinové vazby.

K čemu jsou štětky na zahradě dobré

A teď se dostáváme k tomu pro nás milovníky přírody zajímavějšímu, a to je přínos štětek pro volně žijící živočichy a hmyz. Pokud jste někdy potkali štětky v plném květu, nejspíš jste si všimli, že se kolem nich pohybuje spousta hmyzu. Hmyz miluje drobné jemně fialové kvítky v typických květenstvích, jsou oblíbené u včelek, motýlů, čmeláků a dalších opylovačů.

Stehlíci na štětkách, foto: freepik.com

Na podzim pak, když štětky usychají a jejich semínka uzrají, se na nich „pasou“ pro změnu někteří ptáci. Například stehlíci svým tenkým zobáčkem jako pinzetou vybírají drobná semínka mezi ostny štětek.

Štětky má někdo za nepříjemný ošklivý plevel, který roste na každém kroku. Jiný je rád, když mu na zahradě nějaká štětka vyroste a svými květy přiláká další zajímavé druhy hmyzu. V některých státech jsou štětky silně invazivní a potlačují původní vegetaci, u nás nic takového ale zatím nehrozí. Pokud nechcete, aby se vám štětky na zahradě vysemenily, stačí jim včas seříznout květy. A nebo je můžete nechat tak, jak jsou, a kochat se jejich pichlavou krásou. O semínka se stejně nejspíš postarají zahradní ptáci.

 

Zdroje informací:

text The Teasel in the English Woollen Cloth Industry

text All About the Teasel Hand

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.