Zelená domácnost mění majitele, ale ne svoje unikátní zaměření a fungování

2 401

Když jsme před cca 13 lety zakládali rodinný internetový obchod Zelená domácnost, měli jsme několik priorit:

  • Nabízet výrobky ohleduplné k přírodě se zaměřením na výrobky pro pomoc zvířatům kolem nás
  • Věnovat se nejen prodeji, ale také osvětě
  • Fungovat udržitelně po stránce ekologické (recyklované obaly, podpora lokálních výrobců všude, kde je to možné…), ale i po stránce finanční (fungovat bez úvěrů, nehonit se za maximalizací zisku, ani růstem za každou cenu…)
  • Neinvestovat do reklamy, ale naopak podporovat zajímavé eko projekty v Česku procenty z obratu
  • Chovat se tak, abychom se na sebe mohli podívat do zrcadla, a nedělat věci, které sami nemáme rádi

Těchto pár jednoduchých bodíků zni úplně obyčejně, ale věřte, že hodně tzv. business lidí si ťukalo na čelo, že to je úlet, který nemůže fungovat.

Jenže ono to funguje již 13 let. Dnes je Zelená domácnost perspektivní a známá značka s dobře fungujícím týmem motivovaných lidí ve skladu, na prodejně a v domácích kancelářích, která za dobu fungování pomohla společně se svými zákazníky statisícům ptáků, netopýrů, ježků, čmeláků, včelek samotářek a dalším a dalším tvorečkům ve městech, na vesnicích i v krajině. A také k „ozelenění“ mnoha českých domácností.

Proč tedy firmu prodáváme, když je vše tak růžové? Za prvé, neprodáváme firmu jen tak někomu. Hodně jsme si dali záležet, aby naše „zelené dítko“ vyrůstalo do dospělosti někde, kde je také samozřejmou prioritou pomoc přírodě a ne „zisk nade vše“. Nový majitel Česká společnost ornitologická je velká profesionální nezisková organizace s mnoha členy. Má za sebou řadu úspěchů, z nichž pro laiky jsou asi nejviditelnější úžasné ptačí rezervace. Jsou součástí BirdLife International, celosvětové sítě ornitologických organizací. A za druhé, my víme a cítíme, že jsme už našemu „dospívajícímu dítku“ dali vše, co umíme, a chceme jej tak pustit do světa a k lidem, které již dlouho známe a vážíme si jich a kteří naše dítko s novými nápady a elánem dále povedou jeho životem.

Všude ve světě vlastní schopné neziskové organizace dobře fungující komerční obchody, které jim pomáhají získat peníze na jejich činnost a rozvoj. Jsou tak více nezávislé na firemních i státních dotacích a grantech. Jsme proto hrdí, že my se Zelenou domácností budeme ti, kteří tento trend odstartují i v Česku. I proto prodáváme Zelenou domácnost za symbolickou cenu, vlastně jen za cenu aktuálního firemního majetku. I tady se totiž držíme jedné z našich priorit, že v první řadě nám jde o smysl, ne o peníze.
Zelenou domácnost neopouštíme a neodjíždíme si užívat do tropických rájů. Budeme vždy připraveni našemu „dítku“ poradit, když bude potřeba.

Chceme tímto moc poděkovat všem bývalým i současným zaměstnancům Zelené domácnosti, našim skvělým zákazníkům, dodavatelům a fanouškům na sociálních sítích. Společně jsme ukázali, že při tom všem komplikovaném a měnícím se světě tady může fungovat pozitivní obchod co „jen“ pomáhá přírodě kolem nás.

Děkujeme všem lidem, které jsme za dobu fungování potkali, určitě jsme nebyli ideální a ne vše se nám vždy povedlo, ale věřte, že jsme se snažili a dělali vše, co umíme a jak nejlépe umíme. Zachovejte Zelené domácnosti i s novým vlastníkem přízeň, protože bez vás by měli pravdu ti škarohlídi, co tvrdí, že vše je jen o penězích. A my víme, že není, a taky víme, že vás, co to vidí podobně, je opravdu hodně.

Krásné dny a kdo ví, třeba se někdy potkáme. Náš rodinný Nadační fond bude nadále fungovat a my se budeme až do smrti kolem ochrany přírody (a především zvířat) v nějaké formě motat, to vám můžeme slíbit.

A závěrem ještě jedno připomenutí, že nic nekončí a vše běží a bude dále běžet tak, jak jste zvyklí. Obchod funguje bez přerušení, stejně jako jeho zaměstnanci. Tak nezapomeňte na zelenadomacnost.com i nadále nakupovat, protože to teď s Českou společností ornitologickou bude o to více nákup v obchodě s příběhem.

Děkujeme a vše dobré všem, co to s přírodou myslí dobře. Tahle zemička a její příroda vás potřebuje.

Zuzka a Petr Dobrých

Tiskovou zprávu České společnosti ornitologické si můžete přečíst zde.

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.