Pomáháme ježkům na zahradě

1 771

Ježkovi nadělila příroda ochranu ve formě bodlin, ve snu ji ale nenapadlo, s čím vším se bude muset ježek potýkat. V Česku zatím chybí o ježcích konkrétní čísla, je ale jasné, že jich pozvolna ubývá. Ježky ohrožuje především ztráta přirozeného prostředí, fragmentace krajiny, intenzivní zemědělství a také automobilová doprava. Různými výzkumy v terénu se zjistilo, že množství ježků v přírodě závisí zejména na zdroji potravy, možnosti zimních úkrytů a na zimním klimatu.

V Anglii se ježkům a jejich ochraně věnují dlouhodobě a systematicky, monitorují stavy ježků a vymýšlejí projekty pro lidi i pro ježky, aby přestalo ježků ubývat a my lidé jsme se s nimi naučili žít a třeba jim i trochu pomohli. Organizace ve Velké Británii jsou pro nás velkou inspirací, jakým směrem se může péče o volně žijící zvířata ubírat.

Průchod pro ježkyPrůchod pro ježky

Populární projekt je takzvaná Ježčí dálnice v britském městě Kirtlington, kdy obyvatelé udělali svoje zahrádky co nejprůchodnější a pro ježky dobře přístupné. Protože právě zahrádky jsou místem, kam se ježci stahují, když nenajdou ve volné přírodě dost úkrytů a potravy. Ježčí dálnice zní dost honosně, ale jde jen o to, aby ježek mohl z vašeho pozemku projít na ten sousedův.

JežekMůže to být tedy i takový komunitní projekt, který spojuje několik pozemků za sebou. Pokud jsou zahrádky dobře průchozí, ježek nemusí tak často přecházet silnice, snižuje se riziko střetu s vozidlem. A stačí jen otvor v plotě cca 13 x 13 cm, který můžete třeba vyznačit nějakým pěkným profilem.

 

Domek pro ježkyDomek pro ježky

Domek slouží ježkům během roku jako ložnice a v zimě, pokud je domek zateplený nebo izolovaný např. listím, také jako místo pro zimní spánek. V domku může přebývat i ježčí matka s mláďaty. Ježci se nejraději ubytovávají v klidnějším koutu zahrady, ideálně pokud jsou kolem i místa, kde najdou nějakou potravu.

 

Krmná stanice pro ježky

Krmná stanice pro ježky

Krmná stanice je řešena tak, aby chránila potravu pro ježky před povětrnostními vlivy, ale díky bezpečnostní přepážce ji chrání i před kočkami, psy a dalšími predátory. Ti ježkům potravu často snědí dříve, než se s nástupem tmy přijdou ježci najíst. Krmnou stanici můžete navíc zatížit např. kamenem, aby ji případný predátor nepřeklopil.

 

Potrava pro ježkyPotrava pro ježky

Čím nakrmit ježka? Ježek je hmyzožravec a potřebuje živočišné proteiny. Můžete mu nabídnout buď masitou stravu pro kočky nebo psy, nebo speciální krmivo určené pro přikrmování ježků. Pokud chcete na své zahradě ježka pravidelně potkávat, je krmení ideální způsob, jak ho nalákat.

 

Miska na ježčí potravu a na voduMiska pro ježka

Miska na potravu má otvor pro odvod vlhkosti. Miska na vodu je také důležitá, protože i ježek potřebuje pít. Misku využijí nejen ježci, ale lze ji použít i jako pítko pro ptáky, kteří vyhledávají potravu na zemi, nebo další obyvatele zahrady. Misku s krmením doporučujeme denně kontrolovat, odstraňovat případné zbytky a také umývat.


Následující video vám shrne vše potřebné a uvidíte v něm i některé výrobky na pomoc ježkům.

 

Pěkný článek o nejdelší britské ježčí dálnici si můžete přečíst ZDE.

Další zajímavé a inspirativní texty o ježcích najdete na blogu v sekci Ježci.

Pokud máte raději knihy než online, doporučuju publikaci Ježek v zahradě – Užitečné rady pro milovníky zvířat

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.