Jak veverka k člověku přišla

4. díl seriálu o veverkách

0 4 524

V České republice je veverka obecná prohlášená za zvláště chráněný druh a její lov je zakázán. Není to ale tak dávno, kdy byly naše lesy veverek plné a na veverku se pohlíželo jako na škodnou. Dokonce existují důkazy o tom, že se veverky běžně konzumovaly. Dnes je veverka bohužel ohroženým druhem. Pokud ji spatříte, máte velké štěstí a nejen kvůli tomu, že je tak vzácná, ale také kvůli její skvělé schopnosti být nenápadná. Takový malý chlupatý agent v utajení.

Vzácnost veverky je jedním z důvodů, proč se veverky dostávají do záchranných stanic pro volně žijící živočichy. Kromě zraněných a nemocných veverek se ve stanici starají také o osiřelá mláďata. Hlavním cílem každé záchranné veverčí mise je pak vypiplat a vychovat mládě tak, aby se o sebe dokázalo dobře postarat a mohlo být vráceno zpět na svobodu.

Jak probíhá odchov veverky?

Pro chov veverky je nutné mít speciální úřední povolení. To ale není jediný důvod, proč by lidé neměli pečovat například o nalezené opuštěné mládě, ale měli by ho předat do rukou odborníků ze záchranné stanice.

Veverčí mládě
Foto: Záchranná stanice Pinky

Mláďata veverky jsou sice velmi roztomilá, ale péče o ně není vůbec jednoduchá. Mladé veverčátko je potřeba nejdřív zahřát na „provozní“ teplotu, pak rehydratovat a až poté se může začít s krmením. Mládě může být navíc zraněné a plné cizopasníků, což ne každý člověk dobře odhadne a umí vyřešit. U hodně malinkého veverčátka probíhá krmení každé dvě hodiny a to ve dne i v noci. Není to tedy něco, co by zvládl každý a každý ochotně podstupoval.

Pokud si veverka navykne na život v zajetí, už není možné ji vrátit zpět do přírody. Veverka potřebuje dost prostoru k pohybu, v záchranné stanici je to řešené voliérou. Jak veverka dospívá, postupně člověku odvyká, stane se z ní klasická divoká veverka. Když je zdravá a v dobré kondici, může být vypuštěna zpět do volné přírody.

Co dělat, když najdu opuštěné mládě?

Když narazím v přírodě na opuštěné mládě veverky, zvlášť když je slepé nebo nepohyblivé a leží na zemi, matka se pro něj již nevrátí, protože na zemi se mláděti sníží teplota a jeho máma si myslí, že je nemocné nebo mrtvé. Z hnízda mohlo vypadnout omylem, nebo bylo nemocné a matka ho z chovu vyloučila (ušetřené mateřské mléko pak rozložila mezi mláďata s větší pravděpodobností přežití).

Pokud takové mládě najdete a není ještě mrtvé, kontaktujte ideálně Záchrannou stanici pro veverky Pinky.

Telefon do stanice Pinky: 606 070 632

Lidé ze záchranné stanice si pro veverku přijedou, nebo vás nasměrují na jinou, bližší záchrannou stanici. Pinky sídlí na pomezí Středních a Východních Čech, ale pokud je potřeba, přijedou si pro veverčátko kamkoliv po České republice. Ročně takto zachrání kolem stovky veverčat.

Veverčí mládě
Foto: Záchranná stanice Pinky

Nenechávejte si veverku jen z toho důvodu, že je roztomilá, vždy přenechte péči o ni raději někomu, kdo s tím má zkušenosti. Neodbornou manipulací a péčí můžete malé veverčátko i zabít – a může to být i jen “drobnost“ jako třeba podání nevhodné stravy. A vybrat správnou náhradní stravu pro veverčí mládě je celkem oříšek, tak se do toho rozhodně sami nepouštějte.

Může se vám hodit i web www.zvirevnouzi.cz, na kterém najdete šikovnou mapku všech záchranných stanic pro volně žijící živočichy.

Jak se dostalo veverčátko na zem?

Existuje více způsobů, kterými se mládě veverky ocitne v nouzi na zemi mimo hnízdo. Veverčí hnízdo může být zničeno, a to buď nějakým dravcem, nebo vichřicí, popřípadě neúmyslně člověkem při kácení stromu. Hnízdo se může rozpadnout také pod tíhou mláďat a ta následně vypadnou.

Samec veverky se může pokusit objevené veverčí hnízdo prozkoumat a malá veverčátka napadnout.

Foto: Záchranná stanice Pinky

Když je malým veverkám kolem 5 týdnů, začínají z hnízda vylézat, ale ještě nejsou tak šikovná jako dospělá veverka. Může dojí k pádu na zem a k poranění. Může se ale také stát, že matku zabije predátor, hladová mláďata se rozhodnou vylézt z hnízda a pokoušejí se matku najít.

Veverčí máma stěhuje svoje mladé několikrát v průběhu péče o ně, protože je hnízdo pro všechny už malé, často se stěhuje i z bezpečnostních důvodů. Během stěhování přenáší malá mláďata jedno po druhé v tlamce (chytí je zuby za bříško a omotá si je kolem hlavy). Takto je postupně nanosí do nového hnízda, ale může se stát, že jí nějaké po cestě vypadne.

Pokud potkáte na zemi mládě, které je zdravé, čilé a pohybuje se, mohlo zabloudit během putování ze starého hnízda do nového. Doporučuje se počkat někde stranou, jestli si pro mládě matka nepřijde a nenasměruje ho do hnízda.

Posouzení věku veverčátka

Foto: Záchranná stanice Pinky

Věk nalezeného veverčího mláděte můžete poznat podle osrstění a zavřených/otevřených očí.

Do 2 týdnů je veverče holé a má zavřené oči

Ve věku 2 až 3 týdnů mu začíná růst srst, oči jsou ještě zavřené.

Ve 4 týdnech už je veverče plně osrstěné, okolo měsíce poprvé otevře oči, začíná lézt.

 

Před přejezdem zvířecí záchranky

Pokud jste našli mládě v nouzi, veverče se zavřenýma očima můžete klidně vložit do krabice, košíku nebo boxu, protože vám nevyskočí. Dovnitř mu můžete dát hadříky, do kterých se zachumlá. Starší mládě od 5 týdnů věku už je potřeba umístit do klece, tam mu můžete také vytvořit hnízdo z hadříků a vyčkat na příjezd odborníků ze záchranné stanice.

Do záchranné stanice se může dostat i dospělá veverka, která utrpěla nějaké zranění – například srážku s vozidlem.

Mládě veverky vypadlé z hnízda rozhodně není nic veselého, ale útěchou vám může být, že pokud se mu včas dostane odborné péče, je vysoce pravděpodobné, že z něj vyroste veverka, která po vypuštění do přírody může žít krásným plnohodnotným životem. A jestli vás čtení o veverkách chytlo, doporučujeme knihu Veveřácká kronika, kterou sepsala právě majitelka Záchranné stanice pro veverky Pinky – Kateřina Soukupová.

 

Další články o veverkách najdete ZDE.

Další zdroje informací:

https://www.ornita.cz/cz/leve-menu/historie-ornity-sdruzeni/veverka-obecna-sciurus-vulgaris

https://search.mlp.cz/cz/titul/veverka-a-lidska-pece/3702448/

Úvodní foto: Záchranná stanice Pinky

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář