Recenze: Urban gardering: Zahrady ve městě

0 746

Ne každý má pozitivní vztah k samozásobení ovocem a zeleninou, ale pokud jste v sobě stejně jako já právě objevili malého zahradníka, asi se rozhlížíte kolem sebe a přemýšlíte, jestli nahradit růže rajčaty nebo paprikami.

Když máte domek se zahrádkou nebo třeba chatu, je to velké plus, ale ani lidé žijící v bytech nemusí přijít zkrátka, stačí si najít v blízkosti bydliště nějakou komunitní zahradu, popřípadě (to jestli máte tvůrčího ducha) si ji společně s kamarády založit. Kniha Urban Gardering vám poskytne takový ucelený přehled o tom, jak to na městských zahradách chodí, vy se můžete naladit na atmosféru komunitního pěstování a rozmyslet si, jestli je to ta správná cesta pro vás.

Kniha o městském zahradničení
Foto: Zelená domácnost

Zahrady ve městě existovaly už v dřívějších dobách, byla to ale spíše taková z nouze ctnost. Dnes můžeme říci, že pokud se vrhneme ve městě na zahradničení, je to spíše koníček, který nám přináší spoustu radosti a dobrodružství. V Německu mají s městskými komunitními zahradami trochu více zkušeností, takže jestli se chcete dozvědět, jak se trend komunitních zahrad vyvíjel u našich sousedů, tahle kniha vám nabídne spoustu informací a samozřejmě také inspiraci, kterou můžete docela jednoduše přenést do českého prostředí. To, co my si tu postupně budujeme, už v Německu běží nějakou dobu. V knize je nejčastěji zmiňovaná legendární Princeznina zahrada v Berlíně, která vznikla už v roce 2009.

Kromě velké dávky inspirace a informací na téma zahrada, půda, rostliny a mezidruhové vztahy, se v knížce dozvíte i o tématu osiva, což už je oblast související paradoxně spíše s politikou. Dříve byly jednotlivé odrůdy plodin často spjaté s danou lokalitou, takže kam jste přijeli, tak se pěstovala například jiná odrůda hrušek (nebo čehokoliv jiného). Postupným propojováním trhů je ale nabídka ovoce a zeleniny daleko unifikovanější. Víte, že každá odrůda, kterou chcete v rámci EU pěstovat, musí být předem schválena? Často mají konečné slovo spíše obchodníci než konzumenti. Kniha vám dá nahlédnout i do temnějších zákoutí velkých potravinářských koncernů a také majitelů patentů na osiva.

I když jste vlastníkem jen balkonu, v knížce najdete přehled rostlin, které jsou vhodné pro menší prostory, autor popisuje i svoje zkušenosti s guerrilla gardeningem (tedy partyzánským zahradničením), kdy se pokoušel pěstovat plodiny na veřejných prostranstvích.

Všem důležitým tématům souvisejícím se zahradami ve městě je v knize věnováno alespoň pár stránek, nejde se tedy úplně do hloubky, ale získáte ucelený přehled o tom, jak se můžete v rámci města samozásobit kvalitními vlastními silami vypěstovanými potravinami. Přístupů existuje spousta, stačí si vybrat ten pro sebe nejvhodnější. Zároveň by to měla být taková cesta, která vám dá ten správný vnitřní pocit uspokojení z vlastní úrody a třeba i částečné potravinové soběstačnosti.

Knihu Urban gardering: Zahrady ve městě můžete zakoupit zde, pokud vás zajímá téma přírodních zahrad, koukněte na eshop Zelené domácnosti do sekce Zahrady.

 

Úvodní foto: Zelená domácnost

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář