Můžou za to straky!?

0 3 328

Tuhle větu slýchám velmi často. My lidé jsme geniální v tom, jak dokážeme najít chybu vždy jinde než u sebe. Ono je prostě jednodušší hodit na straky to, že sýkorky, vrabci a další druhy ptáků, kdysi ve městech tak hojné, dnes mnohdy nepotkáme.

Sýkorky v budce
Zdroj fotky: Schwegler

Ale zkusme si každý zahrát takovou hru a podívat se na naše městské okolí očima sýkorky nebo vrabce. Ke svému hnízdění potřebujete nejen partnera, potravu a vodu, ale také vhodný hnízdí prostor. Jenže kmeny stromů jsou v dnešních městech tenké a žádná dutina v nich není. Zoufale proto hledáte dutiny v cihlových nebo panelových zdech domů. Tam jich dříve bývalo hodně, ale nyní jsou zdi zatepleny a nově nahozeny, a tedy bez škvír a prasklin.  Hledáte husté keře, ale ty byly pořezány. Propadáte panice, biologické hodiny vám tikají, a tak v nouzi odlétáte jinam, nebo stavíte hnízdo na místech, kde víte, že to není bezpečné a jste tam v nebezpečí před predátory. Jenže jinou možnost nemáte. A pak přijde kočka nebo přiletí třeba straka…

Zní to jako horor, ale takový je dnes život řady drobných ptáků ve většině měst.  Nejen sýkorky a vrabci, ale třeba i rorýsi se vracejí hnízdit na stejné místo po generace.  Jednou se vrátíte, váš milovaný domov je pryč a nový je skoro nemožné najít.

Sýkorka modřinka
Foto: pixabay.com

Staré stromy byly vykáceny pod praporem bezpečnosti chodců a při revitalizaci parků a stromořadí. Ty staré kvůli dotacím rádi kácíme a nahrazujeme novými s útlými kmínky, aby se peníze točily a spřátelené firmy měly zakázky. Dotace urychlují také jinak jistě tolik potřebné zateplování domů, na které vynakládáme statisícové finanční prostředky, ale už nenajdeme pár korun na to, abychom na opravené domy instalovali ptačí, ale i netopýří budky, jako náhradu za zazděné dutiny a škvíry. No a husté keře jsme vykopali nebo ořezali až u země, co kdyby v nich číhal nějaký zločinec. Ten sice může číhat i za rohem nebo za dveřmi, ale prevence je prevence.

A tak ptáků hnízdících v dutinách ve městech ubývá. Zůstávají ptáci, kteří si staví vlastní hnízda na stromech a dokážou se tak lépe přizpůsobit měnícím městům. A jsme zpět u těch strak, které hnízdí v korunách stromů a výše popsané hrůzy se jich tedy netýkají. Jsou hodně vidět a slyšet a bývají proto „po zásluze“ označovány za krvežíznivé bestie a viníky skoro všeho v městské ptačí říši. Vždyť my lidé přece za nic nikdy nemůžeme. Nemůžeme za změny klimatu, vymírání živočišných druhů, zblázněnou přírodu, počasí, požáry lesů, kůrovce…

Chci budku, ale nemůžu

Na světě ale nic není černobílé a řada obyvatel měst si nedostatek hnízdních dutin pro ptáky uvědomuje. Rádi by instalovali doma ptačí budky, ale bydlí často v nově zateplených družstevních domech, kde se nesmí nic vrtat, aby nedošlo k poškození fasády a družstvo nepřišlo o záruku na ni. Položit budku jen na parapet se bojí, silný vítr může budku shodit na kolemjdoucího chodce…  Přidělat běžnou budku na balkonové zábradlí je často technicky komplikované.

Řada ptačích budek pro umístění na okně nebo balkoně

Foto: Zelená domácnost

V Zelené domácnosti jsme si ale řekli, že všechno jde, když se chce. Je prostě potřeba dramaticky navýšit počet hnízdních dutin ve městech. A tak jsme vymysleli a vyrobili novou řadu ptačích budek pro sýkorky, vrabce i rorýse do města. Budky řeší právě výše poslané problémy s instalací. Zadání bylo jasné. Instalace musí být jednoduchá a budky musí být kvalitní a trvanlivé, aby mohly sloužit řadu let. Věříme, že se nám to povedlo.

Ptačí budky na každé okno a balkon

Foto: Zelená domácnost

Budky pro položení na parapet mají nejen polohovatelné nohy pro vyrovnání sklonu parapetu, ale i přidělanou plastovou síťku na zadní straně budky (perlinka), na zavření do každého okna (i plastového nebo euro okna). Budka tak je zajištěna proti spadnutí z parapetu a okno samozřejmě i nadále skvěle těsní a nijak jej to nepoškodí.

 

Foto: Zelená domácnost

Druhá varianta stejných budek se dá snadno přidělat na vodorovné i svislé zábradlí stahovatelnými páskami. Ty lze přidělat k zádům i ke dnu budky. Díky tomu jdou přidělat na téměř každý balkon. (Na hodně atypický rozměr zábradlí je potřeba uchycení individuálně upravit na místě).

Aby ptačí hnízdění bylo pro majitele těchto budek ještě zajímavější, v zádech budky jsme udělali otvor pro případnou instalaci webové kamery. Pokud instalujete kameru, můžete sledovat ptačí rodičovský život na vašem okně nebo balkoně z pohodlí obýváku.

Všechny budky jsou vyrobeny z ekologicky lepené dřevěné desky. Jednotlivé díly jsou spojeny vruty pro dlouhou životnost takové budky. Tu jsme maximalizovali i přidáním krytu střechy z pozinkovaného plechu.

Ptačí budka do každé rodiny, do každého okna, na každý balkon

Foto: Zelená domácnost

Je jen na nás, lidech, žijících ve městech, zda a kdy se do měst vrátí štěbetání ptáků. Věříme, že naše nová řada budek tomu může pomoci. Straky samozřejmě i nadále budou dělat to, co mají v genech, tedy lovit jiné ptáky pro nakrmení svých mláďat. Jenže těch bude s přibývajícími ptačími dutinami tolik, že se takový přirozený úbytek ani nepozná. Však s ním příroda počítá a ptáčat se rodí v každé kvalitní snůšce hodně.

Snad si lidé už brzy uvědomí, že dost věcí z těch, které jsme přírodě napáchali, můžeme ještě napravit. Že sice čas neúprosně běží, ale mnohdy ještě není pozdě. Třeba právě budky na každém domě, okně, balkonu budou prvním krůčkem ke změně našeho přístupu k přírodě. Když přidáme i krmítka a pítka a začneme sázet stromy a keře, jejichž bobule a plody ptáci rádi, nemusí náprava ani trvat tak dlouho.

Kdo ví, třeba právě vaše nově nainstalovaná budka na vašem balkoně, ve které jistě brzy nějaký šťastný pár ptáků najde domov, přesvědčí souseda a pořídí si jí taky. Však se říká, že příklady táhnou. Třeba taky jednou bude muset mít každý dům nejen třeba okna, dveře a stavební povolení, ale i povinnost poskytnout ubytování i zvířatům kolem nás. V některých zemích je to již běžné. Opravdu to není žádné sci-fi.

Připadá vám to bláznivé a příliš optimistické? Nám rozhodně ne. Jen je potřeba přestat o tom všem jen mluvit. Úplně upřímně, mně spíše přijde bláznivé strkat hlavu do písku a svádět vinu na jiné, třeba na ty straky.

Petr Dobrý

 

Další nové ptačí budky na parapet či zábradlí najdete zde:

Budka pro rorýse na parapet

Budka pro rorýse na zábradlí

Náš kompletní sortiment pro ptáky si můžete prohlédnou ZDE.

Další blogy věnované ptákům si můžete přečíst ZDE.

Úvodní foto: pixabay.com

 

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář