Rok v zahradě: leden

1. díl seriálu o tom, co se děje na zahradě v průběhu celého roku

1 819

Představujeme vám seriál, ve kterém zmapujeme rok na zahradě, měsíc po měsíci, řekneme si, čeho si můžete daný měsíc na své zahrádce nebo v přírodě všímat, na co dát třeba pozor a které činnosti se raději vyhnout, abyste neohrozili volně žijící živočichy, kteří s vámi váš kousek přírody sdílí. Zaměříme se také na to, co můžete každý měsíc pro své sousedy udělat, aby se jim s námi žilo lépe a aby se snad časem dostali z kolonky ohrožených druhů a stali se znovu běžnou součástí přírody.

A čemu se můžete na své zahrádce věnovat uprostřed zimy, tedy v lednu?

Krmení ptáků v plném proudu

Jestli jste vyndali krmítko včas, nebo přikrmujete ptáky dokonce v průběhu celého roku, tak už máte u krmítka nejspíš fronty nadšených strávníků. Zvlášť v mrazivém lednu se ptáci hojně stahují k lidským sídlům, aby zde našli něco k snědku. Leden je statisticky měsícem s nejnižšími teplotami, a tak jsou ptáci čím dál tím odvážnější a krmítka bývají obsazená od svítání do soumraku.

Sýkora modřinka
Sýkora modřinka, zdroj fotografie: pixabay.com

Nejběžnějšími ptáky, které můžeme na našich zahradách spatřit, jsou dle pozorování ČSO sýkorky a vrabci. Jestli chcete přilákat i další druhy, zkuste zvolit takovou potravu, kterou daný pták preferuje.

Krmítka doporučujeme pravidelně čistit. Ptáci potřebují také pít, takže uvítají pítko, do kterého jim budete dávat denně čistou vodu. V přírodě si ptáci v zimě obstarávají vodu buď u nezamrzlých vodních toků, pojídáním sněhu nebo třeba z ovoce a dužnatých plodů. Pokud jim necháte na stromě pár jablek i přes zimu, budou vám vděční. Na některých keřích zůstávají plody i v zimě, i když už úplně zmrzlé, ptáci je rádi pojídají jako příjemné zpestření jídelníčku.

Kdo spí zimním spánkem?

Plch, zdroj fotografie: Schwegler
Plch, zdroj fotografie: Schwegler

Jestli máte na zahradě nějakou hromádku přírodního materiálu (dřevo, kompost, listí atp.), možná se v ní ubytoval ježek, který v zimě hibernuje. Listy a stonky slouží jako zimní domov pro zlatoočky, berušky a jiný hmyz. V prázdných ptačích budkách možná přespává plch. V zimě hibernují i netopýři. Zimním spánkem spí také ještěrky a hadi, zalézají do děr, pod kořeny stromů, do puklin nebo malých jeskyněk ve skalách.

Pokud budete v zimě na zahradě něco přerovnávat, dělejte to opatrně a s ohledem na možné spící živočichy. A nebo to raději nedělejte vůbec a nechte si úklid zahrady až na dobu, kdy budou všichni vzhůru.

Kontrolovat ptačí budky je nejlepší po konci hnízdní sezóny nebo na začátku zimy. V lednu v nich mohou spát jiní živočichové, takže hrozí, že je probudíte uprostřed sladkého snění.

Proč je vyrušení ze zimního spánku tak nebezpečné?

Zimní spánek se vyvinul z důvodu nedostatku potravy v tomto období a kvůli nízkým teplotám. Metabolismus zvířete se zpomaluje, jen tak může přežít několik měsíců bez potravy a žít jen ze svých tukových zásob. Třeba takový ježek se z hlubokého spánku probouzí až 12 hodin, dostane se na provozní teplotu, zásoby tuku jsou dost vyčerpané, ale když se probudí uprostřed zimy, moc jídla nenajde, takže to pro něj může být život ohrožující.

Včelky samotářky v zimě

Včelky samotářky buď na zimu umírají, nebo přezimovávají v různých dutinkách. V těch jsou nejčastěji larvy a kukly, někdy i dospělé oplodněné samičky, které zde přečkávají až do jara. Domek pro včelky samotářky by měl být v zimě chráněný před deštěm, aby případná plíseň nezahubila včelí zárodky, které jsou uvnitř dutinek. Pozor také na hladové ptáky, dutinky by měly být chráněné mřížkou (dostatečně hustým pletivem) v přední části, aby ptáci larvy a kukly nevyzobali.

Kdo je naopak v zimě aktivní

Veverka obecná
Veverka obecná, foto: Záchranná stanice pro veverky Pinky

V zimě můžete v přírodě potkat třeba veverky, ty nespí, v zimním zatepleném úkrytu stráví bez přestávky maximálně pár dní během nejchladnějších dnů, jinak vyrážejí denně za potravou, aby doplnily ztracenou energii. Často se střetávají na krmítku s ptáky, ale jestli chcete krmit veverky zvlášť, pořiďte jim krmítko, které dokáže otevřít jen veverka. Zajímavé je, že v lednu probíhá veverčí páření, takže ne na jaře, jak by si člověk mohl myslet. O dalších živých tvorech, které můžete při toulkách krajinou v lednu potkat, si můžete přečíst v našem vánočně laděném textu.

 

Stromy a keře

Pokud potřebujete prořezat nějaký strom nebo keř, je teď správná doba, protože rostliny jsou mimo vegetační období. Zároveň nehrozí, že byste zničili hnízdo s ptačími mláďaty, minulá hnízdící sezóna už je pryč a nová ještě nezačala. Keře s plody ale řezejte až po tom, co si je ptáci důkladně oberou, byla by škoda připravit ptáky o takovou vzácnou pochoutku.

Během mrazivých měsíců se důkladně prověří, kdo se na zimu stihl připravit, ať už v podobě správného ubytování nebo zásob potravy. U spících tvorů nezbývá než doufat, že se v pořádku dožijou jara. Co se týče zvířat, která nezimují, těm můžeme poměrně jednoduše podat pomocnou ruku. To aby v krajině, která je člověkem natolik změněná, že je spíše hladová než hostící, nacházely i tak dost potravy a míst k úkrytu a zvládli svoji zimní pouť přírodou bez úhony.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.