Kos černý – postrach všech žížal i dokonalý virtuos

13 697

Kos černý je typickým obyvatelem našich zahrad, parků a lesoparků. Původně lesní pták se přizpůsobil životu vedle člověka a s oblibou se nechá hostit na krmítku ve společnosti ostatních menších zahradních ptáků. Mezi ptáky, kteří se slétají na krmítko, docela vyčnívá, protože je větší než třeba sýkora nebo vrabec a také hlasitější. Kosí árie se rozléhají krajinou především v hnízdní sezóně, kos si stoupne na dobře viditelné vyvýšené místo a koncert může začít. Dalším běžným kosím zvukem je hlasité zastrašování nepřítele a upozorňování na možné nebezpečí.

Čím se živí kosi

Kosi si hledají potravu typickým prohrabáváním spadaného listí, navršeného organického materiálu nebo i kompostu, v něm totiž najdou spoustu hmyzu, kterým se živí. Další typickou kosí zálibou je sběr žížal v trávníku. Nepohrdnou ani ovocem a bobulemi, třeba jablky ponechanými na stromě nebo trnkami, kterými se celou zimu rádi občerstvují. Podobně jako ostatní ptáci jsou kosi od jara do podzimu převážně hmyzožravci, v zimě se pak přeorientují na semena, ořechy a tolik oblíbené ovoce.

Jak kosi hnízdí

Kos na hnízdě
Hnízdící kos, foto: pixabay.com

Kosi si umisťují svá hnízda na stromy, do hustých keřů (živých plotů) nebo do popínavých rostlin, někdy hnízdí také ve výklencích budov nebo dokonce na zemi. Hnízdo je vyrobeno z přírodního materiálu (tráva, větvičky, listí), který je z vnitřní strany vyztužený hliněnou hmotou (blátem) a tato „miska“ je nakonec pečlivě vystlaná jemnou trávou.

Mláďata jsou krmena žížalami, housenkami, brouky, kobylkami, mouchami nebo pavouky, jinou stravu, jako třeba semínka nebo bobule, nejsou ještě mladí ptáci schopní strávit. Po opuštění hnízda tráví čas v blízkosti rodičů, nechávají se přikrmovat a pomalu objevují svět. Společný prostor opouštějí někdy až za tři týdny po vylétnutí z hnízda. V tomto mezičase na cestě k dospělosti se naučí pořádně létat a obstarávat si potravu.

Zajímavostí je, že samička staví hnízdo někdy až 14 dní a mláďata v něm tráví přibližně stejnou dobu. Stavět hnízdo tak dlouho se může zdát jako ztráta času, ale kosi využívají svá hnízda během vícero sezón (na rozdíl od jiných ptačích druhů, které mají čistě jednorázová hnízda), takže se jim tato pečlivá práce vyplatí.

Na lovu žížal

Kosi milují žížaly a dokážou je jak vidět (i nepatrný pohyb nad povrchem), tak slyšet jejich pohyb těsně pod zemí. Žížalu pak rychle uchopí zobákem a vytáhnou ji ven.

Kosí teritorium

Samečci kosů si během prvního roku života ustanoví teritorium, které si pak celý život hájí. Na tomto území kosák se samičkou hnízdí a vyvádí mladé. A jak rozeznáme samce od samičky? Když se řekne kos, většina z nás si vybaví sytě černého ptáka s jasně oranžovým zobákem. Pan Kos má navíc charakteristický oranžový „kroužek“ kolem oka. Paní Kosová je ale světlejší, má hnědou barvu peří a hnědooranžový zobák, na první pohled může tedy vypadat jako jiný druh ptáka. Mláďata kosů se podobají spíše samičce, mají navíc výrazně skvrnitá hnědá pírka.

Jak můžeme kosům na zahradě pomoci

Kosi na krmítku

Kosi preferují ke krmení volné otevřené plochy, takže je můžeme krmit buď přímo ze země, z pultového krmítka bez stříšky nebo z domečkového krmítka, do kterého se pohodlně vejdou.

Kos a jablko
Jablko – oblíbená kosí pochoutka, foto: pixabay.com

Kosi jsou také jedni z ptáků, kteří v zimě rádi ozobávají jablka nebo různé bobulky na keřích. Které keře a stromy jsou pro ptáky vhodné najdete v textu na blogu 11 keřů a stromů pro opylovače, ptáky i pro lidi. Jablka jim můžeme nechat na stromě nebo pod stromem, dužnaté plody jsou pro ně dobré i jako zdroj tekutin.

Kromě toho se kosi v zimě rádi nasytí slunečnicovými semeny, ovesnými vločkami, rozinkami, oříšky nebo i lojovými koulemi a koláči. Koule a koláče je ale potřeba položit někam, kde k nim bude mít kos dobrý přístup, třeba přímo na zem nebo do prostorného krmítka typu domeček. Na malá válcová krmítka, kam se musí pták zavěsit, kosi nelétají.

Polobudky pro kosy

Kosi hnízdí nejčastěji v hustých keřích nebo si s oblibou staví hnízda v popínavých rostlinách. Budky pro kosy jsou spíše okrajovou záležitostí, můžeme to ale vyzkoušet a pověsit na zahradu nějakou polobudku, pokud v ní nezahnízdí kos, může se v ní usadit třeba párek červenek, rehků nebo konipasů.

Kosí koupel

Kosi jsou jedni z ptáků, kteří se velmi rádi koupou. Namáčejí se ve vodě a pak se oklepávají, aby přebytečná voda odplavila všechny nečistoty z peří. Je radost je při tom pozorovat, každou koupel si opravdu užívají. K tomuto účelu můžou použít třeba zahradní jezírko nebo větší pítko pro ptáky.

Kos černý je u nás poměrně hojný pták, je to především díky jeho dovednosti adaptovat se v městském prostředí. Nedožívá se sice vysokého věku (průměr se uvádí 3 až 4 roky), všechno ale dohání schopností se rychle a efektivně rozmnožit.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.