Pomoc ježkům na jaře

1 541

Jak se na konci zimy a na počátku jara začíná oteplovat, ježci se pomalu probouzejí ze zimního spánku. Většina z nich strávila několik měsíců v poklidu ve své zimní skrýši. Po probuzení mohou být zesláblí, během hibernace přišli o velkou část svých tukových zásob, první věc, kterou potřebují, je výživná potrava a voda k napití.

Jak ježkům na zahradě pomoci

Ježek krmení
Ježek se zastavil na jídlo, foto: pixabay.com

Hladovým ježkům můžeme připravit buď kvalitní masovou stravu určenou pro kočky nebo psy (konzervy, kapsičky apod.), ideální je ale speciální krmení určené přímo pro ježky. To se vyrábí suché (granule, směs) nebo vlhké (vaničky, konzervy). Ježkům můžeme potravu nabídnout v mělké misce v místě, kudy často procházejí, a vždy je dobré přidat i misku s vodou. Když do ní vložíme pár kamínků, nebude se v ní zbytečně topit hmyz.

Pokud chceme, aby se připraveným jídlem nasytil pouze ježek a ne obecní kočky, musíme krmení umístit do nějaké budky – buď kupované krmné stanice pro ježky, nebo můžeme z plastového úložného boxu vyrobit i vlastní krmnou stanici – stačí do stěny udělat vchod (cca 12 x 12 cm) a box něčím zatížit proti otevření a překlopení (např. cihlou). Krmnou stanici je potřeba pravidelně čistit, ježci v ní budou nechávat výkaly. Starou nezkonzumovanou potravu musíme vyhazovat a misky před doplněním vymývat.

Ježek v nouzi

Zdravý ježek potřebuje po probuzení pouze nakrmit. Může se ale stát, že potkáme nějakého ježka v nouzi. Jak to poznat? Ježek může být letargický (ležet ve dne na slunci apod.), může být napadený mouchami, pokud ježek během chůze vrávorá, je také něco špatně. Zraněný nebo v pasti (v síti, vodní nádrži, kanálu apod.) uvízlý ježek potřebuje akutně pomoc.

Najdete-li ježka, který potřebuje lidskou pomoc, kontaktujte záchrannou stanici a konzultujte s nimi situaci. Zdravého ježka rozhodně není dobré brát z jeho přirozeného prostředí, ale pokud je zraněný nebo viditelně nemocný, můžete mu tím zachránit život.

Kontakty na záchranné stanice najdete na webu zvirevnouzi.cz.

 

Další naše texty na ježčí témata najdete ZDE.

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.