Nasypat ptáčkům se vyplatí!

0 3 484

Zdánlivě malý počin: nasypat ptáčkům do krmítka každý den něco k snědku. Tahle pro mnohé lidi už skoro rutina má ale pro člověka (i celý ekosystém) větší přínos, než jsme si možná vědomi. Co všechno tedy ovlivníte, když poskytnete svým opeřeným obyvatelům zahrad pravidelnou dávku krmení?

Foto: pixabay.com

Blíž přírodě

Díky krmení ptáků máte možnost sledovat zázraky přírody v přímém přenosu. Na chvíli se vzdálíte od bláznivého světa současné civilizace a svoji pozornost věnujete krmítku a jeho návštěvníkům.

Děti se naučí rozpoznávat jednotlivé druhy ptáků a pochopí důležitost ochrany přírody.

 

Letní baby boom

Možná si myslíte, že ptáci vaši péči ocení pouze v zimním období, ale pokud přikrmujete celý rok, brzy zjistíte, že spolehlivá dodávka krmení je pro volně žijící ptáky opravdovým požehnáním. Takže nejen v zimě, ale i v létě v době hnízdění, kdy je hladových krků najednou zase více. Rodiče shání celý den potravu pro svoje potomky a zastávka na osvědčeném krmítku je pro ně možnost, jak za krátký čas načerpat potřebnou energii.

Energie na putování napříč krajinou a kontinenty

Ptáci migrují instinktivně vlivem měnícího se počasí a zkracujících/prodlužujících se dní/nocí. Nemusíte se tedy bát, že byste je svým krmením nějak zastavili v jejich přirozené migraci. Přikrmování jim naopak pomůže se na případnou cestu dobře připravit a zásoby jídla, které potkají po cestě, jim umožní zvládnout přesun v pořádku.

Foto: Schwegler

Zimní měsíce

Někteří ptáci na zimu neodlétají, musí tedy přečkat jakékoliv počasí, mráz nebo sníh. Během jedné mrazivé zimní noci ztratí ptáček velikosti sýkorky 10 až 20% své celkové hmotnosti. Ptáci mají totiž vysokou tělní teplotu (40°C a výš) a tu si musí udržet za každou cenu. V zimě sice energií šetří, ale každá mrazivá noc bez potravy pro ně může být fatální.

Relaxace a zdravá zahrada za odměnu

Ptáci budou mít nasycená bříška, ale co z toho budete mít vy? Možná více, než byste čekali. Asi nejkrásnější zvuk, který můžete na své zahradě slyšet, je ptačí štěbetání. Spolu s pozorováním krmítka a sledováním, jak jim vaše hostina chutná, je to ta pravá odměna. Navíc ptáci dokážou zbavit zahradu řady škůdců.

Pro většinu lidí znamená sledování ptáků sníženou hladinu stresu a příjemný pocit klidu, takže krmením pomáháme nejenom ptákům a přírodě, ale i sobě. A to, slovy marketingového klasika, se vyplatí!

Předchozí blogy věnované ptákům si můžete přečíst zde.

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář