Brhlík lesní –⁠ hlavou dolů po kůře stromu

5 822

Brhlík lesní je pták o velikosti sýkory koňadry, má ale oproti jiným zahradním ptákům takový specifický profil těla, já tomu říkám aerodynamický. Když se pohybuje po kmeni stromu, dokáže se přikrčit tak, že těsně přiléhá ke kůře stromu, a po kmeni se zvládne pohybovat i hlavou dolů. Má charakteristickou černou pásku přes oči jako malý Zorro mstitel, bledě modrou horní část těla a bledě oranžovou spodní část.

Kde a jak brhlík hnízdí

Brhlík ve stromové dutině
Brhlík ve stromové dutině, foto: pixabay.com

Brhlík je typický obyvatel hustých vzrostlých lesů, listnatých nebo smíšených, běžně se ale vyskytuje i v městských parcích. Brhlíci si hnízda moc nestaví, dávají přednost starým opuštěným hnízdům, které prostě převezmou (např. dutiny vytesané strakapoudy).

Ke hnízdění používají brhlíci převážně dutiny ve stromě, zejména ty u větších listnatých stromů, vajíčka pokládají na vrstvu štěpky a kůry, zřídka si hnízdo doplní i jiným rostlinným materiálem. Zajímavostí je, že jsou schopni si vletový otvor do stromové dutiny zmenšit tak, aby odpovídal jejich potřebám. To samé se může stát i s ptačí budkou. Otvor zmenší na potřebný průměr pomocí směsi hlíny se slinami, takoví jsou to šikovní stavitelé. Někdy si dokonce „omítnou“ i vnitřní stěny.

Čím se brhlík živí

Brhlík lesní
Foto: freepik.com

V průběhu roku se brhlík živí nejčastěji hmyzem (housenky, brouci apod.), v zimě pak ořechy a plody stromů (žaludy, bukvice…) a semínky. Hmyz hledá (podobně jako strakapoud nebo datel) pod kůrou stromů, do kůry ale netesá, jen svým dlouhým obratným zobákem kůru probírá a hmyz vytahuje.

Brhlík je známý tím, že si ukládá potravu na „horší časy“. Ty nemusejí nutně přijít, ale brhlík tak nevědomky (podobně jako třeba sojka) roznáší semena po okolí a tím přispívá k šíření druhů.

Jak můžeme brhlíkům pomoci

Brhlík na krmítku

Brhlík na krmítku
Foto: pixabay.com

Brhlíci rádi navštěvují ptačí krmítka, krmící pultíky, krmítka typu domeček nebo i zavěšené válcové zásobníky. Mají rádi slunečnicová semínka a ořechy (lískové, vlašské), umí je dokonce rozlousknout. Milují tukové krmivo (lojové koule a koláče), na krmítku nepohrdnou ani arašídy nebo bobulemi. Pokud chcete pro brhlíky připravit něco speciálního, můžete jim tukové krmivo zatlačit do kůry stromu. Kmen je místo, kde se nejčastěji pohybují, budou mít tedy potravu hned u zobáku.

Ořechy a semena si brhlíci částečně odnášejí a skladují v rámci svého teritoria, děje se tak po celý rok, nejvíce ale na podzim. K tomuto účelu se samozřejmě hodí neloupaná semínka a ořechy, protože se ve skrýších tak rychle nekazí. Uloženou potravu brhlík konzumuje až tehdy, když má problém najít potravu „čerstvou“.

Budky pro brhlíky

Budka pro brhlíky, foto: pan Derka

Budka určená přímo pro hnízdění brhlíků je typická tím, že je prostornější než třeba budka pro sýkorky, přesto má vletový otvor běžný pro zahradní ptáky – 3,2 cm. Brhlíci poměrně často zabírají budky sovám nebo strakapoudům. Mají rádi prostorné hnízdní dutiny a vletový otvor si zmenší podle potřeby. Vnitřní rozměr budky pro brhlíky je u válcové průměr 20 cm nebo 20 x 20 cm u hranaté budky.

Brhlíci hnízdí poměrně vysoko (2-20 metrů od země), takže i budky preferují výše než třeba sýkory nebo vrabci – alespoň 2,5 metru od země. Budku pro brhlíky můžou samozřejmě obsadit i jiní malí ptáci. Pokud má budka chráněný vletový otvor, jsou v budce brhlíci v bezpečí jak před predátory, tak před většími ptáky, kteří by jim mohli budku zabrat.

Může se zdát, že je brhlík docela vybíravý ohledně bydlení, ale i on se nakonec zvládá docela dobře přizpůsobit životu blízko lidí, nelpí na svých nejoblíbenějších dubech, zahnízdí v jiném druhu stromu nebo klidně i v ptačí budce a na krmítku je to častý a vděčný strávník.

 

Úvodní foto: freepik.com

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.