Rok v zahradě: podzim

8. díl seriálu o tom, co se děje na zahradě v průběhu celého roku

833

Podzim na zahradě hraje všemi barvami, asi aby nám příroda ukázala svá nejkrásnější kouzla, než se uloží ke spánku. Všichni ti ptáci, co se během roku rozlétli do okolí, se k podzimu stahují blíže k lidem, protože vědí, že tak lépe přečkají nadcházející měsíce. S prvními mrazíky změknou šípky, sklízejí se ořechy…

Úroda pro všechny obyvatele zahrady

Ptáky nemusíte krmit jen semínky v krmítku. Můžete jim nechat uzrát také semínka různých květin. Například stehlíci milují bodláky, ty se pak v krmítku často nahrazují nigerem (drobná olejnatá semínka).

Kos černý
Zdroj fotografie: pixabay.com

Ptáci i další obyvatelé zahrady uvítají na zem spadané ovoce, které hned neseberete. Pokud se bojíte poletujících vos a jiného bodavého hmyzu, přeneste ovoce mimo plochu, kde běžně chodíte, abyste na hmyzáky omylem nešlápli. Nedávno jsme na blogu psali o stínkách a svinkách, tak to jsou přesně ti, co vám zrecyklují i starší ovoce, na které už si třeba ptáci netroufnou.

Zahradní ptáky bude jistě přitahovat vaše úroda bobulovitého ovoce, můžete se s nimi rozdělit, ale pokud to nemáte v plánu, budete si muset plody ochránit sítí nebo pletivem. Aby ale nepřišli ptáci zkrátka, zasaďte jim jejich vlastní keře s plody. Třeba bez černý, brslen evropský, hloh jednosemenný, jeřáb ptačí, svídu krvavou nebo střemchu obecnou. Čím víc budete mít na své zahradě bobulí k snědku, tím víc zbyde i na vás. Některé ptačí stromy a keře jsou zajímavé i ke konzumaci pro lidi.

Keře i stromy můžete vysazovat ještě před zimou.

Čištění a umisťování ptačích budek

Jestli máte na zahradě pověšené nějaké ptačí budky, měli byste je na konci hnízdní sezóny vyčistit. A to je právě teď. Nejprve ale dobře zkontrolujte, že budku už opravdu nikdo neobývá. Pokud byste obsah budek neodklidili, mohli by se v dutině hromadit parazité, kteří pak další rok napadají hnízdo s mláďaty. Většina ptáků si staví každý rok nové hnízdo, takže by tato hnízda mohla po pár letech budku zcela zaplnit.

Vniřek ptačí budkyVšechny budky obejděte, opatrně je otevřete, obsah vysypejte (pokud musíte být na žebříku, vysypejte vše např. do kbelíku), vymeťte. Jestli je nějaká budka moc znečištěná, můžete ji sundat a vymýt (horkým mýdlovým roztokem). Zkontrolujte také technický stav budky, jestli je pro ptáky stále bezpečná a drží pohromadě. To se týká především různých dřevěných budek.

Ptáci i jiní živočichové pak mohou tuto budku využívat během zimy jako úkryt nebo ke spánku, někdo zde může i hibernovat. Proto je dobré budku vyčistit už teď na podzim a nečekat až do jara.
Více o údržbě budek si můžete přečíst v samostatném článku.

 

Přikrmování ježků před zimním spánkem

Ježkům můžeme před zimou docela dobře přilepšit přikrmováním. Samečkové se ukládají ke spánku většinou během října, samičky a mláďata v listopadu. Ježek, který není před zimou a hibernací dostatečně vykrmený, se jara pravděpodobně nedožije. To bývá problém především u mláďat z pozdějších letních vrhů. Chladné suché léto, kdy je v přírodě všeobecně nedostatek potravy, může ohrozit ale i ježčata, která se narodila už na jaře.

Ježčata narozená v září mají jen asi 2 až 3 měsíce, aby se z malých bezbranných novorozeňat vážících kolem 25 gramů vykrmila na minimálně 500 g (ideálně 600 a více gramů) vážícího ježka, který bude mít šanci přečkat zimu. Pomůže krmná stanice a v ní nabídka ježčí masité stravy. Ježkům můžete dát také kvalitní masové konzervy nebo kapsičky určené pro kočky nebo psy, k tomu misku s vodou a hostina může začít. Že jim chutná, poznáte podle hlasitého mlaskání a také podle přítomnosti bobků 🙂

Spadaný organický materiál funguje jako izolace

Hromádka listí
Zdroj fotografie: hedgehogstreet.org

Čím více organické hmoty na své zahradě necháte, tím lépe budou rostliny a půda přes zimu chráněné před mrazem. Navíc tento materiál poskytne zimoviště pro spoustu hmyzu nebo i zvířat. Pokud potřebujete listí a větve odněkud odklidit, nahromaďte to tam, kde vám nebude tolik překážet. Různým přírodním materiálem můžete překrýt také teplomilné trvalky. Na jaře je ale potřeba hromádky z květin uklidit, aby rostliny nežloutly a nevytahovaly se.

Na zahrádce můžete na zazimování použít také mulč, ideálně štěpku z listnatých stromů (třeba i z vašich vlastních).

U teplomilných středomořských trvalek (levandule, šalvěj, tymián atp.) stačí na podzim sestřihnout jen uschlé části a zaschlé květy, větší řez nechte až na jaro, aby mráz ostříhané rostliny nepoškodil.

Nektar a pyl na podzim

Hvězdnice
Zdroj fotografie: pixabay.com

Nektaru a pylu je na podzim nedostatek, ale ještě stále kolem nás poletuje hmyz, který tuto potravu potřebuje.

Jestli byste rádi svoji zahrádku doplnili o pozdně kvetoucí rostliny, máte teď možnost se porozhlédnout, co kam by se dalo dosadit, aby měl hmyz i v tomto období kde se nakrmit.
V tuto dobu kvete například třapatka nachová, třapatka zářivá, různé druhy hvězdnic a rozchodníky. Sázkou na jistotu je břečťan, kolem něj se to hmyzem vždy hemží.

 

Netopýří námluvy a hibernace

Netopýři v průběhu srpna pomalu rozpouštějí své letní kolonie, mláďata jsou už samostatná, netopýři pak vyhledávají místa, na kterých se páří. Netopýři se páří před zimním spánkem a samičky si pak uchovávají samčí sperma až do jara, kdy nastane ovulace a vajíčko je oplodněno. Některé samičky si uchovávají v těle oplodněná vajíčka až do doby, kdy budou vhodnější vnější podmínky.
Zároveň si netopýři v období od září do listopadu budují tukové zásoby pro nadcházející měsíce a hledají si vhodný prostor pro hibernaci. Intervaly netopýří nečinnosti (takzvaný torpor) se prodlužují, až tento stav pomalu přejde do stavu hibernace tedy zimního spánku. Tukové zásoby používají po celou dobu spánku jako zdroj energie.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.