Recenze: Ve při s vepři

931

Líbí se vám malá prasátka? Možná už jste někdy přemýšleli o tom, že byste si nějaké to “miniprasátko“ pořídili. Prasátka jsou moc prima stvoření, z každého takzvaného miniprasátka ale dříve nebo později vyroste prasík, který váží i přes sto kilo, a s takovým už je těžší pořízení, a to doslova. A co přesně znamená “těžší pořízení“, vám prozradí autorka knihy Štěpánka, která tak dlouho toužila po tom chovat prasátko, až se u ní za domem usídlila rovnou dvě opuštěná prasátka.

Po dlouhých peripetiích se jí podařilo prasečí dvojku odchytit, tím ale vše neskončilo, protože její láska k prasátkům je opravdu velká, takže se v domě každou chvíli objevil nový štětinatý člen domácnosti. Někdy to bylo jen na krátký čas v rámci dočasného azylu, jindy na dovolenkové hlídání, některé prasátko časem putovalo k jiným majitelům, další dobře zapadlo do prasoparty a stalo se stálým obyvatelem statku. Všechna prasátka jedno po druhém Štěpánce dokazovala, jaké jsou to velké individuality.

Ve při s vepřiŠtěpánka žije se svým mužem na statku v jižních Čechách a kromě prasátek jsou v knize zmíněny také krávy, koně, husy, slepice, psi a další zvířata, která si více méně volně pobývají na statku a v jeho okolí. Všechna zvířátka se mezi sebou prolínají, takže o zajímavé situace není nikdy nouze, taková opravdová farma zvířat.

V knize Štěpánka popisuje dennodenní život s prasátky, jedna historka střídá druhou, prasátka nedají člověku nic zadarmo a jejich největším hnacím motorem je sehnat něco dobrého na zub, ať to stojí, co to stojí. Úsměv na tváři je zaručený, pravděpodobně budete překvapeni, jak bohatý mají prasátka život, mě nejvíc nadchl jejich repertoár zvukových projevů.

Komu bych knihu doporučila?

Rozhodně každému, kdo si chce trochu odpočinout od každodenních starostí a na chvíli se ocitnout ve světě, kde vládnou prasátka. Pokud náhodou toužíte si nějaké to prasátko jako domácího mazlíčka pořídit, tak si knihu určitě taky přečtěte, protože zjistíte, že z každého malého roztomilého prasátka jednou vyroste pořádný pašík, který má svoji hlavu a svoji představu, jak to má u vás, tedy vlastně u něj doma vypadat.

Výtěžek z prodeje knihy jde na prasátka v nouzi, tedy spolku Český klub majitelů prasátek chovaných v domácnosti.

Knihu Ve při s vepři zakoupíte ZDE.

 

 

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.