Budky pro sýkorky

12 119

Sýkorky patří mezi nejběžnější zahradní ptáky, podle posledního celorepublikového sčítání ptáků, které pořádala v lednu 2022 Česká společnost ornitologická, se na úplně prvním místě jako nejčastěji pozorovaný pták umístila sýkora koňadra, a to už několikátý rok za sebou.

Kromě přikrmování můžeme sýkorkám i dalším ptákům, kteří navštěvují naše zahrady, pomoci také instalací ptačí budky, která dobře nahradí přírodní dutiny ve starých doupných stromech, které z naší krajiny postupně téměř vymizely. V následujícím textu najdete potřebné informace o tom, jaké budky pro které druhy sýkor jsou ideální.

Není sýkora jako sýkora

Sýkora modřinka a koňadry
Sýkora modřinka a koňadry, foto: pixabay.com

Sýkoru koňadru pozná skoro každý, má výraznou žlutou hruď s černým pruhem uprostřed a černý vršek hlavy s bílými tvářemi. Jde o největší a nejhojnější ze sýkor a mezi zbylými druhy tedy často vyčnívá.

Z dalších druhů sýkorek je dobře rozeznatelná a v zahradách poměrně typická sýkorka modřinka, nejmenší sýkora s modrou „čepičkou“ na temeni hlavy, prsa má zbarvená do žluta jako koňadra. Modrá barva se jí opakuje ještě na křídlech a ocásku, prostě modřinka.

Ostatní druhy sýkor žijící v Česku už jsou méně nápadné a na krmítku ne tak běžné. Sýkora lužní a sýkora babka jsou si velmi podobné, mají černou hlavičku s bílými lícemi a tělo v různých odstínech hnědé. Sýkora parukářka má na hlavě typickou černobílou „chocholku“ a nakonec je tu ještě sýkora uhelníček podobná babce, má ale kontrastnější křídla a v nich „bílé pásky“.

Zatímco koňadra může měřit až 15 cm, ostatní druhy sýkor jsou velké cca 10 až 13 cm.

Budka pro sýkory koňadry – velký sýkorník

Velký sýkorník nebo jen sýkorník označuje budky pro sýkory koňadry, častými obyvateli jsou také vrabci, brhlík lesní atp. Pokud to větší ptáci dovolí, můžou v takové budce zahnízdit i menší druhy sýkor.

Parametry:

průměr vletového otvoru: 32-34 mm
vnitřní rozměry dna: 12 x 12 cm až 14 x 14 cm (může být i válec o průměru 12 cm)
vnitřní hloubka dutiny: 20 – 26 cm

Budka pro menší sýkory – malý sýkorník

Sýkora modřinka, sýkora babka a lužní, sýkora uhelníček a sýkora parukářka budou ve výhodě, když bude otvor budky menší a vetší ptačí konkurence jim tak nebude moci hnízdní dutinu obsadit.

Parametry:

průměr vletového otvoru: 26-28 mm
vnitřní rozměry dna: 12 x 12 cm (může být i válec o průměru 12 cm)
vnitřní hloubka dutiny: 20 – 26 cm

Pokud je v okolí problém s kočkami, často přemnoženými, je dobré pamatovat na ochranu vletového otvoru sýkorníků. Lze volit kovovou ochranu vletového otvoru, kterou jen snadno našroubujeme na čelní stranu budky, nebo přímo dřevocementovou budku, která díky svému tvaru a materiálu funguje jako ochrana před kočkami sama o sobě.

Na trhu samozřejmě najdeme i ptačí budky s otvorem 30 mm, což je něco mezi, ale ničemu to nevadí. Ani v přírodě není vždy vše stejné a příroda na naše lidská doporučení často vůbec nedbá. Jako u všech ptačích budek platí, že je dobré volit budky kvalitní, které dlouho vydrží, s vhodnými rozměry vletového otvoru pro ptáky, kteří se na zahradě vyskytují. U sýkorek je průměr 32 mm vhodný pro všechny druhy sýkor, ale nejčastěji jej obsadí největší koňadry. U vletového otvoru s průměrem 26 mm pomůžeme najít prostor pro rozmnožování menším druhům sýkor. Všechny sýkory naši pomoc potřebují, takže není od věci mít na zahradě budek více a s různými vletovými otvory.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Ptačí statistiky ze sčítání ptáků na krmítku najdete na webu ČSO zde.

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.